Osm kandidátů na senátory podalo přihlášku pro volební obvod 8 (Rokycansko a severní Plzeňsko), rovněž osm za obvod 11 (Domažlicko a část Klatovska). Vítěz získá mandát na šest let a nahradí končící senátorku Miladu Emmerovou a Jana Látku. Anebo nevymění to v případě že oba dosavadní senátory voliči ve funkcích potvrdí. Oba znovu totiž kandidují.

Kromě Milady Emmerové (ČSSD), která už byla hejtmankou, poslankyní, ministryní i senátorkou, bude o křeslo v Senátu za Rokycansko usilovat starosta Vejprnic Pavel Karpíšek (ODS) a zastupitel z Horní Břízy Zdeněk Chýnovský (KSČM). ANO posílá do Senátu režisérku a scénáristku Lucii Groene, Piráti lékaře a publicistu Zdeňka Hesse. Za SPD kandiduje David Redl, profesí klinický perfuziolog. A pak je tu občanský aktivista Martin Uhlíř. Naposledy na sebe upozornil v květnu při protestech proti ruské skupině motorkářů Noční vlci.

Tam se mimo jiné střetl s místopředsedou ČSSD Jaroslavem Foldynou. Kdysi býval členem TOP 09, teď ale kandiduje do Senátu za koalici TOP 09 a LES s názvem Stojím Za Vámi. Podporu získal také od hnutí Senátor 21 a Strany zelených.

Za domažlický volební obvod č. 11 bude post senátora obhajovat Jan Látka (ČSSD).

TOP 09 s podporou Starostů posílá do Senátu očního lékaře Michala Janka, ODS dřívějšího poslance parlamentu a dnes náměstka hejtmana a místostarostu Kdyně Vladislava Vilímce. Za Piráty kandiduje projektant Viktor Krutina a za ANO šéf domažlického kontrolního výboru zastupitestva Miroslav Vokáč.

Komunisté chtějí v Senátu Josefa Švarcbeka. Absolvent vysoké školy politické s titulem RSDr. býval později poslancem a také zastupitelem Plzeňského kraje.

SPD posílá do Senátu Milana Obdržálka, pracovníka v kovovýrobě a fotografa.

Ilustrační foto
Kam se schovat před horkem?