Českou krémovou rybí polévku a nebo francouzskou zeleninovo–rybí polévku jste mohli o víkendu ochutnat ve skanzenu v Chanovicích, kde se konal Den ryb.

„Protože zde chceme vyzkoušet vše, co se týče jídla, začali jsme před čtyřmi lety Dnem brambor, protože právě brambory považujeme za hlavní potravinu naší české kuchyně. Na to navázaly Dny mouky, chleba a letos jsme se zaměřili na ryby, rybníkářství, chování ryb a samozřejmě na rybí speciality. Ryby jsou totiž jednou ze základních potravin člověka od pradávna a ani v současnosti neztratily nic ze svého významu a renomé. Ryby se upravují na stovky způsobů a patří k denní stravě stejně jako na sváteční stůl,“ hodnotil víkendovou akci za organizátory ředitel Vlastivědného muzea Dr. Hostaše v Klatovech Luboš Smolík.

Ve skanzenu to vonělo a na své si zde přišel opravdu každý milovník rybaření a ryb. Někdo si mohl prohlížet výstavu fotografií z výlovu rybníku, jiný mohl obdivovat výstavu o rybníkářství a chovu ryb a jiní zas mohli ochutnávat, co jim síly stačily, různé rybí specialitky.

„Z ryb se dá vyrobit téměř všechno, oblíbené jsou kapří řízky, karbanátky, pečenáče, rybí polévky, saláty a spousta dalších pochutin. V naší organizaci máme pár členů, kteří s rybami umí doslova čarovat. Mnohé výrobky tu mohli zájemci také ochutnat,“ říkají Zdeněk Dynka a Jaroslav Bláha z organizace Českého rybářského svazu v Chanovicích.

Opravdovou lahůdkou jsou také ryby uzené. Zákazníci mají i o tyto výrobky zájem, protože na trhu nejsou stále příliš častým artiklem. „Také udit se dá téměř všechno, jen na to potřebujete ty správné znalosti a zkušenosti. Ryby se musí naložit, většinou do slaného nálevu. Každá ryba ale potřebuje jiný čas, protože například tuňák se musí třeba nakládat déle než jiné ryby. Pak přichází samotné uzení. Některé ryby se udí na roštech, jiné v závěsu,“ radí Jiřina Červenková ze společnosti Blatenská ryba.

Uzeného kapra, tolstolobika, pstruha, lososa, makrelu, tuňáka či marenu ochutnávali návstěvníci dnu ryb s velkým zájmem.

„Z uzených ryb mám nejraději uzeného tuňáka, který je lepší než uzená šunka. Je to maso bez kostí. Výborný je také ostroun a z našich sladkovodních dravců mám ráda marénu nebo pstruha,“ doplňuje Hana Marková ze stejné společnosti.

„Dny jídel v Chanovicích jsou bezvadné. Rádi sem jezdíme. Kde jinde vám dají něco zdarma ochutnat, nakoupit si další výborné specialitky a ještě se dozvědět něco zajímavého třeba o rybaření,“ pochvaluje si návštěvník akce Martin Kořen, který přijel do Chanovic s rodinou.