Bramborový den se konal o víkendu v Chanovicích. Slavilo se tu totiž 250. výročí pěstování brambor v této obci.
V areálu expozice lidové architektury se prezentovali prodejci brambor, pěstitelé a prodejci sadbových brambor, ale i výrobků z brambor.

„Jsme šlechtitelé ,a tak zde představujeme řadu našich odrůd, ze kterých provádíme sadbu, kterou dále prodáváme. Vystavujeme tu i několik staročeských odrůd brambor, aby starší lidé, kteří je ještě pamatují, mohli říci, ano, Krasavu jsem znal a v Chanovicích byla vystavena,“ říká jeden z mnoha vystavovatelů na Dnu brambor v Chanovicích Viktor Kopačka ze společnosti Vesa Velhartice.

„Chanovice byly v minulosti tak progresivní a měli zde tak osvíceného šlechtice, který byl zároveň krajským hejtmanem, a ten někdy před 250 lety přivezl domů z cest po Americe první sadbu brambor. Chceme si proto toto výročí připomenout, ale hlavně pojmout ho jako společenské setkání. Má to zde být hlavně o jídle a pokrmech vyrobených z brambor. V podzimních akcích tohoto druhu chceme pokračovat i do budoucna, a tak třeba na příští rok plánujeme, že budeme vařit, péct a smažit z obilí a mouky, a pokud vše klapne, tak další romk se budeme věnovat tématu ryby,“ říká nadšeně organizátor, ředitel Vlastivědného muzea Dr. Hostaše v Klatovech Luboš Smolík.

„Já patřím mezi konzumenty brambor. Brambory a chléb jsou mé nejčastější přílohy k jídlům. Na naší akci jste mohli o víkendu vidět, že z brambor lze vyrobit lecccos, a to i v tekuté podobě,“ popisuje starosta obce Petr Klásek.

„Nás do Chanovic přilákalo krásné podzimní počasí a hlavně možnost ochutnat různé speciality. Jeli jsme sem hlavně kvůli jídlu, a tak jsme neváhali ochutnat výtečné bramboráky, bramborovou buchtu či placky. I my máme doma na buchtu speciální recept, se kterým se manžel rád ůčastní různých soutěží,“ říká Marie Bošková z Kasejovic. Setkání se podle organizátorů vydařilo.