V Kašperských Horách jsou změny na starostovském postu častější a je pravděpodobné, že starostku Bernardovou vystřídá lídr vítězné strany Kašperky pro Život Jan Voldřich. „Jsme rádi, těší nás, že nám voliči dali důvěru. Nyní začíná období vyjednávání s ostatními zastupiteli z dalších dvou sdružení. Naším cílem je najít širší shodu tak, abychom se byli schopni domluvit na programových prioritách pro Kašperské Hory na další čtyři roky a ideálně i na další období, aby zde každé čtyři roky nedocházelo k zásadnímu obratu, ale aby zde byla větší shoda,“ řekl za vítězné uskupení Zdeněk Svoboda s tím, že doufají, že shodu naleznou. „Lídr Jan Voldřich je kandidátem na starostu, ale první o čem se budeme s ostatními bavit, nebude rozdělení míst v radě a podobně, ale chceme se domluvit na programových prioritách. Pak budeme řešit personální obsazení. Nebráníme se tomu, aby v radě města měla zástupce všechna uskupení,“ dodal Svoboda.

Starosta zůstává

Změnu na starostovském postu mohlo pro další období potkat i Nýrsko, ale nakonec se ještě současný starosta Miloslav Rubáš nechal přesvědčit a bude pokračovat. „My jsme to měli naplánované tak, že v těchto končících čtyřech letech připravíme někoho, kdo by naše sdružení vedl do budoucna. Vyměnili jsme ale paní místostarostku za pana místostarostu, ve sdružení jsme si sedli a řekli si, že to ještě není na to, že by měl přeskočit na post starosty, tak mě ještě přesvědčili,“ uvedl Rubáš. I když jeho strana Volba pro Nýrsko oslabila o jeden mandát, tak je s výsledky voleb spokojený.

Promítání Policie Modrava v hasičárně na Srní.
Policie Modrava v hasičárně. Dojatý režisér Soukup děkoval místním

Ustál kampaň

S novým uskupením „Místní – aby se dobře žilo“ vstupoval do voleb starosta Železné Rudy Filip Smola a podařilo se mu uspět na plné čáře. Ustál i nepříliš příjemnou kampaň protikandidáta, kterému se nakonec samotnému zřejmě vymstila a nedostal se ani do zastupitelstva. „Neskutečně moc si hlasů vážím. Je to obrovský závazek, beru to s maximální pokorou. Je mi strašně líto kampaně, která se rozjela před volbami. Bydlíme na malém městě a místo toho, abychom se snažili posouvat Železnorudsko, tak jsem se v posledním týdnu dozvěděl, že jsem snad největší vyvrhel a bylo mi z toho úplně špatně. Jsem rád, že lidé viděli poctivou práci čtyř let a nenechali se tím rozhodit,“ okomentoval Smola, pro kterého bude nyní prioritou výstavba bytů a pokračování v průtahu.