Badatelé srovnávali v Británii úmrtnost lidí nakažených novou variantou označovanou jako B.1.1.7 s úmrtností u dalších verzí viru. Takzvaná britská mutace koronaviru způsobila 227 úmrtí ve vzorku necelých 55 tisíc infikovaných osob, ze stejně velkého počtu nakažených jinými variantami zemřelo 141 lidí.

Přibývá mutací koronaviru. Byla objevená brazilská, britská i jihoafrická.
Člověk se může nakazit i dvěma kmeny covidu najednou. Hrozí vznik dalších mutací

"Když to spojíme s její schopností rychle se šířit, činí to z B.1.1.7 hrozbu, kterou je potřeba brát vážně," řekl k závěru výzkumu jeho spoluautor Robert Challen.

Velké množství mutací

B.1.1.7 obsahuje ve svém genetickém kódu 23 různých mutací, což je poměrně hodně. Vědci přitom již původně došli k závěru, že se kvůli některým změnám lépe šíří. Britské studie uvádějí, že se přenáší asi o 40 až 70 procent snáze, než dříve dominantní typy koronaviru.

Technologie kvalitu a životaschopnost embrya vyhodnotí na základě pětidenního sledování. Ilustrační foto
Porod, ne potrat. Ženy bude na brněnské klinice uměle oplodňovat počítač

Takzvanou britskou variantu objevili vědci poprvé loni v září, od té doby se rozšířila do více než stovky světových zemí. V ČR se podle víkendového sdělení ministra zdravotnictví Jana Blatného podílí asi na 50 procentech všech nákaz, v některých okresech to je však i 80 procent.