O víkendu se otevřou zahrady

Dvaatřicet zahrad v západních Čechách se letos zapojí do víkendové akce Otevřené zahrady, která lidem nabízí možnost navštívit i areály, které nejsou pravidelně přístupné. Některé zahrady nabídnou možnost si je prohlédnout bez doprovodného programu, jinde jsou připraveny komentované prohlídky, výstavy, ochutnávky bylinek apod.Po několika letech bude možné navštívit například komentovanou prohlídku zámecké zahrady v Nebílovech na Plzeňsku. Jejím tématem bude jak sbírka historických a anglických růží, tak historie zahrady, a zejména pak její dlouho očekávaná obnova. „Počítáme s tím, že začátkem července nastoupí konečně na barokní zahradní parter technika. Po více než půl roku trvajících administrativních úkonech, souvisejících s výběrovým řízením na zhotovitele, už se opravdu těšíme,“ říká kastelán Milan Fiala, který návštěvníky zahradou provede. Naposledy bude možné ve stavu před renovací navštívit také zahradu u dominikánského kláštera v Plzni na Jiráskově náměstí. Program tam začne už dnes odpoledne, zítra je připravený na celý den, jeho součástí bude například komentovaná prohlídka výstavy Voda spojuje s Jindřichem Durasem nebo architektonická procházka po Jiráskově náměstí a okolí. Kompletní přehled otev-řených zahrad včetně jejich programu najdete na webu vikendotevrenychzahrad.cz.

Projděte se chebskými dvorky

Centrum města Chebu ožije již po devatenácté setkáním umělců a příznivců umění. Od pátku do soboty si můžete užívat historických krás a zajímavostí spolu s největší výstavou pod širým nebem. Koná se tu totiž akce Chebské dvorky. Na zdech, plotech i zábradlích, ve vzduchu a na zemi se ocitnou fotografie, malby, grafické práce, kresby, prostorové instalace, plastiky i sochy. Představí se autoři výtvarných a fotografických projektů, studenti výtvarných oborů, umělecká seskupení, zhlédnete obrazy, prostorové instalace, fotografie profesionálů i nadaných amatérů. Program se řídí aktuálně platnými nařízeními vlády České republiky. V místě u vstupu do placeného prostoru z ulice Obrněné brigády bude v prodeji omezenýpočet vstupenek bez rezervace. Skládací židle, nebo jiné vlastní sezení s sebou. Nutné je ukázat negativní testy na covid-19 nebo potvrzení o prodělání nemoci. Je třeba mít respirátor. 

Den s modeláři v Chudenicích

Na zámku v Chudenicích se v sobotu od 10 do 16 hodin uskuteční Den s modeláři. Součástí budou ukázky letadel, letadélek, aut, autíček a modelů stavební a zemědělské techniky v různých velikostech. Chybět nebude modelářská dílnička pro děti a ukázky s modely po celý den. Akce se koná za příznivého počasí. Na zámku je rovněž k vidění unikátní výstava svatebních šatů, módních doplňků, svatebních kytic a oznámení, šperků a slavnostních svatebních tabulí. Návštěvníci budou mít výjimečnou příležitost prohlédnout si také svatební šaty hraběnky Czerninové.

Kočárkování v Konstantinkách

Kočárkování. To je sraz milovníků historických a retro kočárků, který se koná tuto sobotu v Konstantinových Lázních. Program začíná ve 12 hodin u pošty, kde bude možné si kočárek zapůjčit. Ve 13 hodin je sraz účastníků na autobusovém nádraží a na 14. hodinu je naplánované společné focení. V 15 hodin bude zahájena spanilá jízda parkem na náměstí. V 15.45 hodin budou všichni na náměstí, kde si bude možné kočárky prohlédnout, bude se též losovat tombola.

Tvořivá dílnička pro děti i dospělé 

Sociálně-terapeutické dílny sv. Josefa v Domažlicích pořádají příští čtvrtek Tvořivou dílničku pro děti a dospělé. „Přijďte si s námi vytvořit svůj vlastní výrobek,“ zve jménem organizátorů sociální pracovnice Jana Buriánková. Akce se uskuteční v prvním patře centra v prostoru klubu.

Uvařte si vlastní guláš 

V Žírovicích u Františkových Lázní se uskuteční Gulášfest. Stane se tak v sobotu 12. června od 10 hodin. Guláš na místě uvaří sami návštěvníci.

Centrem Frantovek projdou mažoretky

Ve Františkových Lázních se uskuteční pochod mažoretek. Ty patří neodmyslitelně ke kulturnímu životu Františkových Lázní. A tak vám i v sobotu dopoledne od 10 do 11 hodin zpříjemní procházky v centru lázní.

Ve Velichově chystají koncert 

Ve Velichově u Karlových Varů se můžete těšit na country koncert. Ten se uskuteční v sobotu 12. června od 18 hodin u restaurace U Lípy. Koncert budete moci poslouchat ve venkovním prostředí. Představí se vám tu kapela Poutníci.

Honza Holeček & Pavel Marcel v Konstantinkách

Jedinečný hudební zážitek slibuje spojení ostřílených matadorů jižanského rocku Jana Holečka a Pavla Marcela, kteří se umělecky setkávají v akustickém duu. Oba muzikanti mají za sebou pestrou hudební minulost. Působili v mnoha jižanských kapelách, Pavel Marcel byl dlouhá léta součástí skupiny Pumpa a nyní hraje ve Skinny Molly. Jižanská krev Honzy Holečka byla patrná již v kapele Afterglow. V jeho nejnovější partě Livin Free jsou však vlivy southern rocku nepřeslechnutelné. Koncert se uskuteční již zítra na nové venkovní scéně Na louce v Konstantinových Lázních. Vstupné je 120 korun.