Plzeňský kraj 

Rocker Stránský se zpívání nebojí

Světová premiéra komedie Vánoce na poušti, která vznikla přímo pro soubor Divadla J. K. Tyla v Plzni, se v sobotu odehraje na jevišti jeho Nové scény. V hlavní roli stárnoucího rockera se v inscenaci autorů Petra Pýchy a Jaroslava Rudiše představí herec a dabér Martin Stránský, kterého diváci na jeviště opět uslyší i zpívat. Komedie sleduje příběh dvou kamarádů z české rockové skupiny Tataturk, která byla kdysi stejně slavná jako kapela Lucie. Přestože se po ní nyní slehla zem, je stále populární v totalitním Turkmenistánu. „Hra ukazuje, co hudba dokáže. V našem případě povzbuzuje opozici a je součástí revoluce v Turkmenistánu,“ říká režisérka Natálie Deáková. „Rockovou hudbu mám moc rád, což je dané i tím, v jaké době jsem vyrůstal. Znám navíc spoustu muzikantů, kteří tuhle hudbu dělají,“ říká Stránský, který se představí netradičně s dlouhými blonďatými vlasy. Se zpíváním má zkušenosti díky hostování v muzikálech. „Zpívání v muzikálu a v činohře je jiné, tady mám navíc v ruce kytaru. Není to úplně jednoduché, protože to není můj obor, ale nebojím se toho,“ dodává Martin Stránský. Kamaráda z kapely hraje Zdeněk Hruška, inscenace přivede na jeviště také Jaroslava Matějku, Moniku Švábovou či Pavla Pavlovského. Další reprízy se uskuteční 26. října a 9. listopadu. 

Podzimní jarmark chystají na Kozlu 

Zbarvené stromy a procházky parkem mezi spadaným listím jsou na podzim ideální. Vyrazte na nimi třeba na zámek Kozel a tento víkend si procházku rovnou spojte s oblíbeným jarmarkem. Ten bude pro velký úspěch letos hned dvoudenní. Brány parku se otevřou v sobotu v 10 hodin a až do nedělního odpoledne se můžete těšit na stánky s originálními řemeslnými produkty a delikatesami k jídlu a pití. Pro děti budou připraveny dobové dílničky a atrakce.

Vinná stezka v centru Plzně 

Na sobotní farmářské trhy, které se každý týden konají na náměstí Republiky v Plzni, tuto sobotu naváže vinná stezka. Ta návštěvníky provede nejkrásnějšími částmi historického centra. Na náměstí Republiky na vás bude čekat cca 15 vinařů z Moravy, u kterých po zaplacení vstupného můžete ochutnávat nepřeberné množství vín. Vstupenky si můžete zakoupit předem on-line nebo v sobotu na místě.

Charitativní bazárek pro kočky v Sušici 

Od pátku 22. do neděle 24. října se v objektu PDA v Sušici opět uskuteční charitativní bazar pro kočky bez domova. Přijďte podpořit sušický útulek koupí oblečení, doplňků, časopisů, tašek, batohů, bižuterie, hraček, domácích potřeb, dekorací a dalších věcí. Celý výtěžek z prodeje využije útulek na nákup kočičího krmiva, steliva, na veterinární péči, a další. Bazárek můžete navštívit v pátek a v sobotu od 9 do 18 hodin a v neděli od 9 do 13 hodin.

Na Mouřenci budou komentované prohlídky i brigáda

Komentované prohlídky kostela a kostnice na Mouřenci u Annína se konají každou sobotu od 11 hodin. Prohlídky se může najednou zúčastnit 19 návštěvníků. Je možné si místo také dopředu rezervovat prostřednictvím SMS zprávy na telefonním čísle 731 692 703. Zítra se uskuteční také večerní prohlídky kaple s hrobkou sklářů při svíčkách. Kaple bude přístupná od 18 hodin, Mouřenec od 19 hodin. Kdo by chtěl přiložit ruku k dílu, může se rovněž zítra, ale už od 12 hodin, připojit k dobrovolníkům, kteří budou čistit okolí kostela od křovisek. Je nutné přinést si rukavice a hrábě a obléci se do pracovního oděvu. Občerstvení zajistí spolek Přátelé Mouřence.

Hubertská mše ve Velharticích

V kostele ve Velharticích se v pátek od 18 hodin uskuteční Hubertská mše, kterou bude celebrovat farář Robert Konrad Paruszewski. Dále účinkují Jihočeští trubači s Robertem Tauerem, prvním hornistou Jihočeské komorní filharmonie a uslyšíte i Velhartický sbor.

Komentovaná prohlídka Obory

Komentovaná prohlídka Obory v Podražnici se bude konat tuto neděli od 14 hodin. Pro zájemce bude připraven autobus u kostela sv. Petra a Pavla v Horšovském Týně, ten vyjíždí ve 13.30. Místa je nutné rezervovat v informačním centru.

Varhanní koncert v Klenčí pod Čerchovem 

Závěrečný koncert z cyklu podzimního varhanního festivalu se odehraje v sobotu 23. října od 18 hodin v kostele sv. Martina v Klenčí pod Čerchovem. Vystoupí varhaník Jakub David Smešný společně s houslistkou Kristýnou Prančlovou. Směšný se hře na varhany věnuje od svých 15 let. Studoval na konzervatoři v Plzni, letos začal studovat na hudební univerzitě v Grazu. Kristýna Pančlová hraje na housle od pěti let. V současné době se věnuje budování sólového a komorního repertoáru.

Extra Band revival hraje tentokrát v Srbech 

Klasickou rockovou zábavu si užijí zítra v Srbech u Horšovského Týna. V sále místní restaurace zahraje Extra Band Revival, tentokrát i s hostujícím zpěvákem Radkem Zíkem. Večer s ověřenými hity původního Extra Bandu i vlastními písněmi začne v 21 hodin.

Přijďte si koupit a prodat dětské oblečení

V sobotu 23. října od 10. hodin se v prostorách Kinanekina v Plané koná dětská burza oblečení. Organizátoři pro vás mají 60 prodejních stolů, kde můžete všechny vaše dětské nepotřebné věci prodat formou samoprodeje a samozřejmě také nakoupit. Vstup do areálu je zdarma. Je potřeba dodržovat protiepidemická opatření.

Pohádkový statek ve Vranovicích se ukládá k spánku 

Uložení Pohádkového statku v centru Vranovic k zimnímu spánku se odehraje během víkendu. S tím, že vstup je klasicky umožněn od 10 do 17 hodin a jednotné vstupné je stanovené na padesát korun. Každý malý návštěvník může počítat s dárečkem. Ve scénáři nechybí opékání buřtů, prohlídka Pohádkové stodoly, krmení oveček, exkurze kolem klobásovníku a další pořady.Letošní sezony byla v unikátním zařízení opět pestrá. S tím, že během prázdninových měsíců byl statek zpřístupněn každý den a často sem zavítali herci.

Karlovarský kraj 

Na hrad Seeberg přijedou i sokolníci 

Chcete se pobavit a najíst? Tak zavítejte na hrad Seeberg u Františkových Lázní. Konat se zde totiž bude Svatohubertská slavnost a zabijačkové hody. Návštěvníci se tak mohou těšit na pestrý program, jehož součástí je vystoupení Plzeňského MLSu – Malého lidového souboru. Chybět rozhodně nemohou zabijačkové pochoutky a točené pivo. K zahřátí poslouží kromě špiritusu káva a čaj, k nimž budou dostání lahodné koláčky. Organizátoři nezapomínají ani na děti. V dětské střelnici bude k vyzkoušení střelba ze vzduchovky a připraven bude také stánek s informacemi o péči o zvěř. Dalšími body programu bude od 11.hodin komentovaná prohlídka hradu a od 13. hodin komentovaná prohlídka výstavy Umění lovu – od obživy ke kratochvíli s Lukášem Svobodou z karlovarského muzea. Od 14.hodin bude probíhat představení lovecké kynologie, na které naváže od 15. hodin ukázka sokolnictví. Autobus z Františkových Lázní bude jezdit k hradu zdarma. 

Vydejte se po Mattoniho stopách

Vydejte se na výlet do Kyselky u Karlových Varů po stopách Heinricha Mattoniho do obnovovaného areálu někdejších lázní. Můžete se tam vypravit na komentovanou prohlídku s průvodcem po stopách Heinricha Mattoniho, který ji proslavil. Při hodinové bezplatné procházce se dozvíte nejen zajímavosti z historie ale také zjistíte, jak pokračují záchranné práce na obnově areálu někdejších městských lázní a co se tam chystá. Sraz je v 10.30 hodin u kina v Kyselce (za modrým mostem přes Ohři).

Přijďte si koupit regionální potraviny 

Místní farmářské trhy v Karlových Varech se staly již nedílnou součástí života v regionu. A konat se budou i tento pátek 22. října od 9. hodin ve Varšavské ulici. Zakoupit zde budete moci máslo, pečivo, čerstvou drůbež, sýry, jogurty, domácí těstoviny anebo med.

Zjistěte více o savcích v kraji 

Přijďte se v rámci akcí Valeč – brána Doupova dozvědět více o savcích Doupovských hor. Na přednášku naváže odchyt drobných zemních savců v zámeckém parku. Řeč bude i o myších. Přednáška se uskuteční ve správní budově u zámku Valeč v pátek 22. října od 18. hodin.

Vychutnejte si koncert Roháčů

Koncert folkové skupiny Roháčů z Lokte k výročí 45 let od založení si nenechte ujít v Sokolově. Koncert se tam uskuteční v sobotu 23. října od 19. hodin v městském divadle. Kapela Roháči, původem z Lokte, slaví 45. narozeniny a k těm svým fanouškům připravila i zpěvník.