V Depu vyhlásí ceny za design

Tento týden měl v plzeňském areálu DEPO 2015 patřit pátému ročníku přehlídky Plzeň Design Week. I když akce byla přeložena na duben, svůj termín si zachovalo vyhlášení vítězů Národní ceny za studentský design. To se uskuteční v pátek 4. prosince od 15 hodin a bude přenášeno on-line na Vimeo a na facebookových stránkách Studentský design a Plzeň Design. Hned po zveřejnění vítězů bude otevřena také výstava všech oceněných prací s názvem Nový (z)boží!. I tu si zájemci budou moci projít virtuálně na www.studentskydesign.cz.

Navzdory nepříznivé situaci dali pořadatelé Plzeň Design Weeku dohromady také program, který má pomoci tvůrcům a designérům. „Rozhodli jsme se pomoci zviditelnit originální české značky a zkusit přilákat více zákazníků do jejich e-shopů kampaní #podpormeceskydesign,“ říká Soňa Rychlíková, hlavní produkční akce Plzeň Design Week.

Na stránkách www.plzendesign.cz proto vzniklo online tržiště, kde se zájemci mohou seznámit s prací jednotlivých designérů. Všechny značky jsou zároveň představovány na facebookové stránce Plzeň Design online trh.

Sledujte Alfu živě

Divadlo Alfa v Plzni připravilo na sobotu 5. prosince od 17 hodin další přenos živého představení. Tentokrát to v tradičním čase bude Honza. Honza? Honza! Promítá se na youtube kanále Alfa zírá.

Madona v galerii

Hned od znovuotevření Západočeské galerie v Plzni můžete v Masných krámech navštívit novou výstavu Nad slunce krásnější – Plzeňská madona a krásný sloh. Výstava připravená za spolupráce několika odborných institucí sleduje souvislosti vzniku madony v pražském duchovním prostředí královského a arcibiskupského dvora a intelektuálního okruhu pražské univerzity a představuje její kult a reflexi v hranicích Českého království i mimo něj. Zároveň zaměřuje pozornost na tzv. druhý život Plzeňské madony, na specifika úcty k soše a její výtvarné projevy. Jedinečnost výstavy umocňuje dočasné zapůjčení originálu sochy,

Plzeň představuje svoji Artotéku

V galerii města Plzně se můžete seznámit s výběrem uměleckých děl z kolekce nazvané Artotéka, která je ve vlastnictví města Plzně. Výstava je oslavou výročí 25 let od založení této unikátní sbírky.

Plískov bude plný běžců

Uvolnění některých opatření udělalo radost i atletům. V Plískově u Zbiroha se v sobotu od 10.20 hodin bude konat regionální přebor v krosu. Mílaře čekají čtyři kilometry a vytrvalce od 11.35 hodin dvojnásobná vzdálenost.

Restaurace na Rokycansku opět zvou ke stolům

Restaurační zařízení zvou hosty ke stolům. Atraktivní menu chystají na adventní víkend v biskoupeckém Selském dvoře či Spart baru v Mýtě.

V Poběžovicích slavnostně odhalí sošky

Slavnostní událost čeká druhou adventní neděli obyvatele Poběžovic. Na hradbě před čerpací stanicí budou v 15 hodin odhaleny sošky Panenky Marie s Ježíškem a sv. Antonína Paduánského, mezi nimi bude umístěn kříž. Sochám posléze požehná farář. Těšit se můžete i na malé hudební vystoupení. Uskutečnění akce se bude odvíjet od epidemické situace. Pokud by byla nepříznivá, událost bude možné sledovat online na stránkách města. Na akci zve vedení města a MKIS Poběžovice ve spolupráci s Komisí pro zámek.

Mimosezonní prohlídky hradu Kašperk

Hrad Kašperk můžete až do 23. prosince navštívit mimo otevírací dobu. Prohlídky se budou konat pouze po předchozí rezervaci alespoň dva dny předem pro skupiny o pěti až devíti návštěvnících. Prohlídku rezervujte na info@kasperk.cz.

Světelné překvapení v Klatovech

Světelná instalace potěší během předvánočních dní kolemjdoucí ve Vrchlického sadech. Středověká okrouhlice bude rozsvícena každý den v době adventu od 17 do 23 hodin.

Mikulášské trhy a vepřové hody 

Na náměstí v Kladrubech se v sobotu uskuteční Mikulášské trhy. Na místě bude možné zakoupit vánoční stromky, dekorace a jmelí, pletené zboží, domácí marmelády nebo dobré víno. Příchozí potěší i stánek se zabijačkovými dobrotami z Klášterní restaurace.

Volné bruslení

Na Stříbrském zimáku začíná v sobotu volné bruslení. Na venkovní ledové ploše může sportovat až 50 lidí.