Víte, kolik hříchů měl správce chudenického panství? Tak přijeďte na noční oživené prohlídky do Chudenic, které se konají 4. a 5. července. Správa zámku Chudenice ve spolupráci se skupinou historického šermu Morgana von Maxberg připravili noční prohlídky s názvem „Sedmero hříchů". "Děj příběhu vás přenese na počátek 15. století, tedy do doby, kdy byl zámek ještě tvrzí. V té době patřila tvrz Černínovi z Chudenic, během své nepřítomnosti přenechával správu panství svému spolehlivému správci Zdislavovi. Ten se z počátku o tvrz staral svědomitě, zakrátko mu ale moc stoupla do hlavy. Zdislav zpychl, dopřával si hojných a bohatých hostin, společnosti krásných dvorních dam, zlenivěl, z panské pokladny peněz bral a o panství špatně staral. V předvečer Černínova příjezdu si však své špatné jednání uvědomuje a pokusí se napravit. Podaří se mu to a vyhne se tak pánovu trestu? To se dozvíte během prohlídek," pozval kastelán Ludvík Pouza.

Prohlídka se konají 4. července od 20 hodin a 5. července od 19 hodin. Nutná je telefonická rezervace na čísle 724 007 576.

Další víkendové akce

Vydejte se po stopách Keltů
KDY: 3. července od 17 hodin
KDE: Velhartice
ZA KOLIK: Cena pro dospělé 180 Kč, pro děti 80 Kč

Vycházkou, zaměřenou na prvotní keltské osídlení, provedou pracovníci Muzea šumavských minerálů ve Velharticích tento pátek 3. července. Projdete se krajinou a prohlédnete si místa, kde Keltové rýžovali zlato a zjistíte, jak jej využívali. Sami si budete moci vyrobit keltský korálek. Vycházka se koná při účasti minimálně 4 lidí. Rezervace je nutná telefonicky na čísle 735 099 975. Vstupenky jsou k dispozici v muzeu. 

Bolfánek oživí keramická dílna
KDY: od soboty 4. července do pondělí 6. července
KDE: Chudenice
ZA KOLIK: neuvedeno

Prodloužený víkend plný keramického tvoření zabaví dospělé i děti od 4. do 6. července na Bolfánku u Chudenic. Akce se v areálu zúčastní šest šikovných keramiků. Na prodej budou keramické výrobky. K dispozici bude dílna s hrnčířským kruhem a ukázky různých technik, jako například vymačkávání z ruky, plátování nebo výroba z tzv. hliněných hadů.

Harmonikáři se sejdou podeváté
KDY: 4. července
KDE: Čepice
ZA KOLIK: neuvedeno

Harmonikáři se setkají v Čepicích u Rabí v sobotu od 14 hodin. Účinkovat během odpoledne budou Kůrovci, Zdeněk Krýsl, Josef Lhotecký, Jan Míčka, Mrzuťanka, Úterníci, Pavel Hlobík, Štěpánek a Lenka Kůsovi, Táborníci. Host Piňakoláda zahraje mezi 18 a 21 hodinou.

Hasiči v Radinovech se pobaví
KDY: 3. července
KDE: Radinovy
ZA KOLIK: neuvedeno

Dobrovolní hasiči z Radinov zvou na 16. letní hasičskou zábavu, která se uskuteční v pátek v prostorech požární zbrojnice. K tanci a poslechu zahraje skupina Music. Občerstvení je zajištěno.

Rockový nářez bude v Kolinci
KDY: 4. července
KDE: Kolinec
ZA KOLIK: 200 Kč

Druhý ročník rockového festivalu je v Kolinci naplánován na sobotu 4. července. Sérii koncertů zahájí na zámeckém parketě v 16 hodin kapela The Metuzalem, poté vystoupí Andromeda, Lord, Weget Rock nebo Ukradený Vjecy. 

Zavzpomínají na padlé vojáky 
KDY: 4. července
KDE: Zhůří
ZA KOLIK: zdarma

Na happening k příležitosti 20. výročí odhalení pomníku padlým vojákům 90. pěší divize americké armády zve město Hartmanice, Klub přátel Šumavy, Klub přátel USA a Klub 3. armády Plzeň. Akce se uskuteční ve Zhůří u Javorné v sobotu 4. července. V době konání akce bude povolen vjezd do obce. Občerstvení je zajištěno.

Poznejte díla šumavských tvůrců
KDY: každý den 10 - 17 hodin
KDE: Srní
ZA KOLIK: 20 Kč

Šumavské obrazy, dekorace ze sušených květin, dekorativní textil, keramiku, šumavské fotografie nebo šperky. Jedinečná díla šumavských a pošumavských tvůrců si můžete zakoupit na tradiční prodejní výstavě, která se od 20. června koná v prostorách bývalé fary na Srní.

Testovačka elektrokol na Špičáku
KDY: 5. července
KDE: Špičák
ZA KOLIK: neuvedeno

Pokud si chcete vyzkoušet a otestovat, jak se jezdí po horách na super novém elektrokole, tak si ho v neděli 5. července v 9, pak ve 12 a potom v 15 hodin můžete vypůjčit v největším šumavském areálu Ski&Bike Špičák. Pod vedením zkušených instruktorů bikové školy se vydáte na dvouhodinovou vyjížďku na Černé jezero. Rezervace se přijímají na adrese: pujcovna@spicak.cz. Kdo chce jít pěšky, může využít lanovku k rozhledně na vrcholu Špičáku a pak se projít na Černé nebo i Čertovo jezero. 

Živá řemesla v podhradí
KDY: 4. - 6. července
KDE: Velhartice
ZA KOLIK: neuvedeno

Velkou novinkou bude premiérové otevření skanzenu vesnického lidové stavitelství, nacházejícího se v širším areálu hradu Velhartice. Od soboty 4. do pondělí 6. července tyto malebné domky opět ožijí svým původním životem. Obsadí je řemeslníci, kteří budou předvádět dovednosti tak samozřejmé pro naše předky. Návštěvníci se mohou těšit na ukázky zpracování vlny a kůže, také na pletení košíků a včelařství; přítomen bude i kovář. Příchozí si budou moci všechny řemeslné činnosti vyzkoušet; navíc se v daném termínu pro návštěvníky vůbec poprvé otevřou a zpřístupní interiéry těchto historických staveb.

Tři akce na hradě Švihov
KDY: 4. - 6. července
KDE: Švihov
ZA KOLIK: dle akce

Na hradě Švihov se o prodlouženém víkendu nebudete nudit. Na louce za hradem si můžete prohlédnout ležení francouzské jednotky z 18. století. Prohlídky hradu zpestří Černínské kratochvíle aneb taneční okénko při prohlídkách Švihova. A kromě toho si můžete v neděli od 15 hodin poslechnout koncert skupiny Góthien – hudba a písně středověké Evropy.

Vázání vorů a plavba po Vchynicko-Tetovském plavebním kanálu
KDY: 4. července
KDE: Rechle u Modravy
ZA KOLIK: neuvedeno

Informační středisko a středisko environmentální výchovy Národního parku Šumava v Kašperských Horách, Město Kašperské Hory a Šumavský kulturní spolek pořádají tradiční akci Vázání vorù a plavba po Vchynicko-Tetovkém plavebním kanále. Přednáší jako vždy Karel Ešner. Historie dřevařství na Šumavě a ukázky starých řemesel jsou v plán od 10.30 do 11.45 hodin, spouštění vorů na vodu a plavba začne ve 12.00 hodin. Bližší info na 605 025 563.

Pohádka na hradě Rabí
KDY: 5. července
KDE: Rabí
ZA KOLIK: neuvedeno

Na hradě Rabí se kromě prohlídek můžete podívat v rámci Rábského floutku na Norskou pohádku. Začíná v 15 hodin.