Jeden z nejikoničtějších symbolů monarchie, diadémy, představují mnohem víc než jen přepych. Vyprávějí příběhy lásky a pečlivého řemesla, přičemž každý oslnivý kousek je klíčem k desetiletím, ne-li stoletím fascinující historie. Z každého diadému lze vyčíst nepřeberné množství detailů, které ohromují klenotníky po celém světě.

Princezna Diana byla obdivována pro svou krásu
Nejcennější klenot. Vzácný diadém princezny Diany poprvé od její smrti vystaví

Zatímco dřív je lidé mohli spatřit při mnoha společenských událostech, dnes už jsou v případě britské královny a její rodiny vyhrazeny pouze pro státní bankety, výroční recepci diplomatického sboru Jejího Veličenstva a státní otevření parlamentu.

Podívejte se s námi na nejokázalejší tiáry všech dob, mezi které patří hned tři nádherné čelenky královny Marie – Cambridge Lover’s Knot, diadém Girls of Great Britain and Ireland a Queen Mary Fringe a také švédská tradiční ozdoba, kterou nosila už manželka Napoleona Bonaparta.

Dianin nejoblíbenější

Pokud bychom měli zmínit jen jednu čelenku, která zanechala v britské královské rodině nesmazatelnou stopu, byla by to tiára Cambridge Lover’s Knot. Byla vytvořena pro královnu Marii v roce 1914 z perel a diamantů, jež její rodina vlastnila, a podle vzoru diadému, který si hýčkala Mariina babička, princezna Augusta z Hesenska. Poté, co byla tiára předána královně Alžbětě II., byla v roce 1981 zapůjčena princezně Dianě jako svatební dar a stala se jedním z nejoblíbenějších kousků „lidových“ princezen.

Po rozvodu s princem Charlesem Diana vrátila korunu královně Alžbětě II. a znovu ji pak už veřejnost nespatřila, dokud ji nevzala vévodkyně Kate na recepci v Buckinghamském paláci.

Známý po celém světě

Mezi nejznámější a také nejikoničtější patří diadém, který nejčastěji nosí královna Alžběta II. Britové ho velmi dobře znají z jejího portrétu na jejich vlastní měně a ze známek. Jde o diadém Girls of Great Britain and Ireland – oslnivý kousek s fleurs-de-lis vzory a diamanty zasazenými do stříbra a zlata. Původně to byl svatební dar královny Marie, která se v roce 1893 provdala za vévodu z Yorku (který se stal Jiřím V.). Diadém objednal výbor vedený lady Evou Grevilleovou. Královna Mary jej pak předala své vnučce královně Alžbětě II. v roce 1947 také jako svatební dar.

Korunka z náhrdelníku

Málokdo ví, že diadém Queen Mary Fringe, který si v den svatby s princem Philipem v roce 1947 nasadila královna Alžběta II., následně její dcera princezna Anne a také vnučka princezna Beatrice z Yorku, začal svůj život jako diamantový náhrdelník vlastněný královnou Viktorií.

V posledních letech je královna Alžběta II. známa svými barevnými kostýmy a ladícími klobouky.
Široké sukně, tvíd i kostýmy. Styl Alžběty II. prošel za vlády razantní proměnou

Ta náhrdelník darovala královně Marii jako svatební dar, jenže ta ho o dvacet šest let později nechala přeměnit na tiáru ve stylu ruského kokošniku – tedy tradiční ruské čelenky, kterou nosí ženy a dívky jako doprovod k sarafánu. Diadém se objevil na veřejnosti poměrně nedávno, a to v červenci 2020, kdy si ho při svatbě s Edoardem Mapelli Mozzim nasadila právě princezna Beatrice.

Královské korunkyPrincezna Beatrice na své svatbě Edoardem Mapelli MozzimZdroj: Profimedia

Zatímco většina členek královské rodiny oblékla diadémy poprvé až na svatbě, jediná dcera královny a vévody z Edinburghu, princezna Anna, je často nosila už před svatbou s kapitánem Markem Phillipsem v roce 1973. Poprvé měla diadém ve věku sedmnácti let na oficiálním portrétu v roce 1979 a vyzkoušela si i vzácný diadém Cartier Halo Scroll, a to na slavnostním otevření parlamentu později téhož roku. Vznikl v roce 1936 a pro svůj svatební den v roce 2011 si ho vybrala i vévodkyně z Cambridge Catherine.

Neposlušná Meghan

To vévodkyně ze Sussexu Meghan Markle chtěla v den své svatby vynést korunku se zelenými smaragdy, královna Alžběta II. však zasáhla a řekla, že taková volba naprosto nepřichází v úvahu, což Meghan rozčílilo. Harry dokonce křičel na personál, že „co Meghan chce, to dostane“, nebylo mu to ale nic platné. Královna jí vybrala diadém královny Marie Diamond Bandeau posázený velkými a malými briliantovými diamanty a s odnímatelnou broží s deseti briliantovými diamanty uprostřed. Brož byla darem od hrabství Lincoln.

I princezna Diana porušila tradici a na svatbu s princem Charlesem v roce 1981 si vzala diadém ze sbírky své vlastní rodiny Spencerů. Čelenka byla vytvořena z řady vzácných rodinných památek do jedinečného kusu, a to společností Garrard & Co ve 30. letech 20. století. Hlavní část tvoří svatební dar Dianiny babičky z roku 1919 a ostatní prvky pocházejí od lady Sarah Spencer, která je údajně získala v 70. letech 19. století.

S láskou od Napoleona

Jedna z nejstarších tiár, které se stále používají ve švédské královské rodině, je Cameo, zlatý diadém, který dostala císařovna Josefína od Napoleona v roce 1809. Na své svatbě s Danielem Westlingem, nyní princem Danielem, ho světu ukázala korunní princezna Viktorie. To švédská princezna Madeleine, mladší sestra princezny Viktorie, měla na sobě svůj první diadém v roce 2001, kdy jí bylo osmnáct let, a to na svatbě korunního prince Haakona a norské princezny Mette-Marit. Poté ho měla i jako nevěsta na svatbě v roce 2013.