„Postupem času jsem chtěl být víc s rodinou a naskytla se mi příležitost, zřídit vlastní pivovar. Zkušenosti jsem za ta léta měl a rozuměl jsem tomu,“ vzpomíná Michal. Objekt, kde pivovar Rudohor sídlí, postavila kdysi dávno rodina Šliků. Ta razila tolary v Jáchymově. Jedná se o jeden z nejstarších objektů v Krušnohoří, který tam stojí už více než pět set let.

Celý objekt téměř zcela původní. „Vyžadovaly se jen minimální zásahy. Zachovaly jsme klenby i trámy,“ říká pivovarník. Název piva nehledali dlouho. Chtěli, aby název zapadal do okolí. A tak to byla jasná volba. Rudohor. Krušné hory se kdysi totiž nazývaly Rudohořím.

Zaplatit a natočit si pivo nebo limonádu. Mezi veřejností i provozovateli si samočepy získávají oblibu:

Samočep na kopci Štvanice v areálu Kraličák na Staroměstsku.
Bez obsluhy, nonstop a s výhledem. Pivní samočepy táhnou turisty i místní

Vyrábějí tady piva, která pojmenovali po mincích, jež se tu před stovkami let vyráběly z vytěžené rudy. Lidé tu najdou piva jako Tolar, Grešle nebo třeba Dukát. V tomto řemeslném pivovaru se drží tradic a původu. „Vycházíme z tradičních receptur, které tady dříve fungovaly. Nicméně jsme si je upravili do dnešní podoby,“ vysvětluje Michal.

Bez sládka ani ránu

Nejdůležitější na úspěšném pivovaru je v první řadě kvalitní, zkušený a fundovaný sládek. „Bez toho bychom nedali ani ránu,“ říká Michal. Proto najali Ladislava Klazara z Nové Paky, který k nim pravidelně jezdí, aby uvařil další poctivou várku.

Dalším důležitým aspektem je dodržení technologických postupů a mít kvalitní suroviny. „Důležitý je výběr vhodného dodavatele. V případě nekvalitních surovin bychom riskovali i méně kvalitní várku piva,“ vysvětluje.

V Rudohoru vaří některá piva třeba jen jednou. Největší radost pak ale podnikateli udělá, když uvaří pivo, které zákazníkům chutná a lidé pak chtějí, aby ho uvařili znovu.

Znát konkurenci je základ

Pivaři si mohou koupit pivo přímo v pivovarské prodejně zvané Špeluně. Přes léto je otevřená i zahrádka, lidé tu najdou i hospůdku s kapacitou přibližně pro padesát lidí. V zimě je otevřeno tři dny v týdnu, v létě každý den. Zavítají sem vždy opakovaně i zahraniční turisté. Rudohor ale mohou lidé ochutnat třeba i na jarmarcích, městských akcích, festivalech.

Kromě modernizace varny by vlastníci zlonického pivovaru rádi časem obnovili i prostory někdejší sladovny:

Transport kotlů a IT technologie do areálu zlonického pivovaru
Do zlonického pivovaru dorazily kotle pro varnu. Pivo se začne vařit ještě letos

V nabídce je široká škála piv. Od osmičky po sedmnáctku, od světlého po tmavé. Kromě piva tam ale vyrábějí i vlastní limonády. „Snažím se pít co možná nejvíc piv, abych poznal konkurenci. Zcela úmyslně vyhledávám pivnice, jejichž piva neznám,“ říká s úsměvem o své profesní deformaci pivovarník.

Jeho cíl je jasný. Posunovat pivovar dál ke své maximální spokojenosti. „Máme před sebou ještě několik let růstu. Plánů je mnoho,“ říká. Největší a nejdůležitější pro něj je vybudovat pivovar s tradicí, který budou pivaři vyhledávat.