Panský dům v archeoparku v Prášilech na Šumavě zapálil koncem loňského roku žhář. Potvrdily to odborné expertizy. Viníka se ale dopadnout nepodařilo. Pro sdružení Keltoi, které archeopark vybudovalo, byl útok žháře dvojnásobnou ranou. Nejenže požár zničil vzácnou stavbu, ale bude nejspíše znamenat i konec archeoparku. Prášilští zastupitelé ho totiž na místě, kde stojí, už nechtějí. Právě kvůli žhářským útokům.

V archeoparku hořelo již v květnu 2008, kdy tam lehla popelem replika dřevěného srubu z osady Keltů. Vše tehdy nasvědčovalo tomu, že šlo o útok žháře. Vloni 30. prosince se situace opakovala. Oheň zachvátil tzv. panský dům, dřevěný srub o rozměrech cca 10 x 10 metrů. Vysoké plameny byly vidět z dálky, poplach byl vyhlášen postupně jedenácti jednotkám. Celková škoda byla vyčíslena na bezmála tři čtvrtě milionu korun.

O požáru z roku 2008 čtete zde: Keltský srub zřejmě někdo zapálil

Dnes už je jasné, že vše bylo dílem žháře, který zapálil střechu. „Podle expertiz byla na místě použita chemikálie, která odpovídá svým složením benzinu," uvedla klatovská okresní státní zástupkyně Jiřina Vítovcová, podle níž se policii nepodařilo vypátrat pachatele, a tak byl případ odložen.

Sdružení Keltoi je z opakovaných žhářských útoků zdrceno. „Nechápu, co ty lidi k tomu vede. My jsme stavbu neměli pojištěnou, takže nám nikdo škodu nenahradí. Přesto bychom rádi budovu postavili znovu. Je ale otázkou, zda to bude možné, protože letos nám končí desetileté období, kdy jsme měli povolení k provozu archeoparku na obecních pozemcích. A obec nám již smlouvu nechce prodloužit," posteskl si vedoucí sdružení Keltoi Václav Horák.

„Archeopark na stávajícím místě už nechceme právě kvůli požárům. Nám archeopark nevadí, ale nemůže být tam, kde je. Stojí totiž v těsném sousedství naší čistírny odpadních vod a my si nemůžeme dovolit ji ohrozit. V prosinci bylo velkým štěstím, že plameny na ni nepřeskočily," vysvětlil starosta Prášil Libor Pospíšil.

Archeopark, v němž stojí věrné kopie keltských staveb, je zdarma přístupný veřejnosti. Konají se tam i různé akce, kdy je vybíráno vstupné.

O požáru z prosince 2016 jsme psali zde: GALERIE: Oheň pohltil budovu v prášilském archeoparku. Škoda je půl milionu