„Oproti jaru teď nezažívám nejistotu a stres, protože situace je jasná: velký průšvih, a na pomoc už vláda nemá peníze. Očekávala jsem, že nějaká opatření přijdou už v září,“ říká například pražská lektorka jazyků Zuzana Amrani, která nakonec první vlnu omezení ustála hlavně díky programu Pětadvacítka. „Bylo to ale období ohromné nejistoty a chaosu,“ dodává.

„To už asi nerozdýchám, neboť finance z jarní půjčky došly a kompenzace jsou katastrofické!“ hodnotí nynější opatření Miroslav H., majitel hospůdky na Třinecku, kterému tentokrát chybí například ošetřovné, jelikož jeho dcerka už dosáhla 10 let.

Ilustrační foto
Zájezdy se neprodávají. Cestovním kancelářím hrozí krach

„Chybí i odpuštění záloh na platbách sociálního a zdravotního pojištění. A chybí moratorium na odklady splátek. Takže to už asi nepůjde dál,“ dodává posmutněle hospodský.

Společně to zvládneme.Zdroj: DeníkPodobně kriticky se na současný stav dívá i Olga Vančatová z Příbrami, která pracuje jako OSVČ v oboru masáže a pedikúra. „Po jarním uzavření provozu se v létě situace zlepšila, klienti potřebovali mé služby a po pauze chodili na objednání. Pomohlo nám i vyplacení příspěvku z programu Pětadvacítka, ale i tak jsme stále v minusu. Manžel má občerstvení v nemocnici a po zavření raději nastoupil do jiného zaměstnání. Chceme ale oba své podniky udržet, i když teď mám pocit, že nastává pomalá smrt. Drobné podnikání umře samo, bez finanční náhrady od státu to nebude vůbec dobré,“ míní Olga Vančatová.

Brněnský Grandhotel Brno
Hotely bojují s virem. Některé zlevnily pokoje, ubytovat ale mohou jen málo lidí

Pro všechny živnostníky a drobné podnikatele jsme ve spolupráci s Hospodářskou komorou ČR a s Podnikatelskými odbory připravili přehled aktuálních kompenzací (viz infobox vedle). Nutno ale poznamenat, že některé návrhy se ještě schvalují nebo přibývají nové, takže uvedená opatření se ještě mohou měnit.

Velký přehled aktuálních opatření vlády

  • Kompenzační bonus pro OSVČ – Jde o pokračování kompenzačního bonusu z jara, takzvané Pětadvacítky. Za každý den uzavření provozovny nebo přímého znemožnění či omezení podnikání vyplatí Finanční správa 500 Kč denně. Zájemci z řad OSVČ a malých s.r.o. s nejvýše dvěma společníky budou moci o kompenzační bonus požádat na místně příslušném finančním úřadě vyplněním formuláře. Vedle přímo zasažených podnikatelů budou moci o bonus požádat i podnikatelé z řad OSVČ a s.r.o., kteří jsou na přímo zavřené obory významně navázáni a je pro ně stěžejním příjmem obživy, který nedokáží nahradit. Drobní podnikatelé z nejvíce postižených oborů budou moci získat 500 korun za každý kalendářní den od 5. října 2020 do konce nouzového stavu.

    Více najdete zde: https://www.mfcr.cz

  • Ošetřovné pro OSVČ II. – Podpora pro OSVČ, kteří kvůli uzavření školy nebo jiného zařízení nemohou plnohodnotně podnikat a pečují o dítě do 10 let či hendikepovaného blízkého. Výše podpory je 400 Kč denně. Formulář pro žádání o ošetřovné zveřejní na svém webu Ministerstvo průmyslu a obchodu začátkem listopadu.

    Více najdete zde: https://www.mpo.cz/

  • Programy Antivirus – Program Antivirus A, určený pro podniky s nuceným omezením provozu, bude pokračovat. Nově získává zaměstnavatel 100 % náhrad mezd a strop se zvýší na 50 tisíc Kč na jednoho zaměstnance. Režim A bude trvat až do konce roku. Antivirus B, ve kterém stát přispívá na náhrady mezd zaměstnanců v podnicích, na které koronavirová krize dopadla nepřímo, má být rovněž prodloužen do konce roku. O úpravách Antiviru C má vláda ještě jednat.

    Více najdete zde: www.mpsv.cz/antivirus

  • Odložení EET – Odložení se má týkat všech vln EET, tedy jak podnikatelů z 1. a 2. vlny, kteří v uplynulých letech již povinně evidovali, tak i 3. a 4. vlny, která doposud čekala na svůj start. Odložení EET pro všechny vlny by mělo být až do konce roku 2022.

    Více najdete zde: https://www.mfcr.cz

  • COVID Nájemné II. – Je určen podnikatelům, kteří museli kvůli krizovým mimořádným opatřením dočasně uzavřít provozovny pro maloobchodní činnost a poskytování služeb zákazníkům v těchto provozovnách nebo svou činnost museli výrazně omezit. Výše podpory činí 50 % z celkového nájemného za období červenec až září 2020.

    Více najdete zde: https://www.mpo.cz/

  • Velký liberační balíček – Podnikatelé, jejichž převažující činnost spadá do některého z oborů, na které explicitně míří vládní zákazy, mají možnost odložit všechny úhrady DPH, daní z příjmů a silniční daně, k jejichž splatnosti došlo v období nouzového stavu, a to až do konce roku 2020. Stačí, aby Finanční správě zaslali oznámení, že splňují podmínky.

    Více najdete zde: https://www.mfcr.cz

  • Program AgriCovid Potravinářství – Program bude určen na podporu producentů potravin, jejichž produkce směřuje do oblasti veřejného stravování, které bylo zásadně omezeno krizovým opatřením vlády. Odškodněni mají být výrobci potravin, kteří prokáží 25% pokles tržeb v meziročním srovnání.

    Více najdete zde: http://eagri.cz/

  • COVID Kultura – Jde o podporu formou příspěvku na činnost výkonným umělcům a odborným umělecko-technickým profesím (OSVČ) a dále o podporu subjektům podnikajícím v oblasti kultury.

    Více najdete zde: https://www.mkcr.cz/

  • COVID Bus – Tento dotační program je určen na podporu podnikatelů v nepravidelné autobusové dopravě. Výše podpory se bude odvozovat od emisní třídy autobusu a počtu sedadel. Výzva byla otevřena v pondělí 26. října. Žádost lze podat výhradně elektronicky.

    Více najdete zde: www.mdcr.cz/

  • COVID Sport – Podpořeny budou sportovní kluby z vybraných ligových soutěží, druhá z aktivit se zaměří na sportovní akce, které musely být v souvislosti s vládními opatřeními zrušeny.

    Více najdete zde: https://www.agenturasport.cz/

  • COVID Cestovní ruch – Vláda připravila také nový program na pomoc cestovnímu ruchu. Podpora půjde cestovním kancelářím, agenturám a průvodcům. V programu má být připraveno půl miliardy korun a vyhlášen má být do konce října.

    Více najdete zde: https://mmr.cz/

Živnostníci to nevzdávají.Zdroj: DeníkDeník se příběhům živnostníků a tomu jak (ne)zvládají současnou situaci pozorně věnuje už od jara na svých stránkách i na webu denik.cz/podnikani.

Pište nám na e-mail zivnostnici@denik.cz své příběhy a zkušenosti, jak jste nakonec zvládli jarní vlnu koronakrize, zda se vám povedlo během léta vaše podnikání zase rozjet a co pro vás znamenají současná omezení?