Malým pivovarům hrozí krach! Podobně katastrofické scénáře jsou kvůli zvýšení daně v posledních týdnech slyšet velmi často. Bílou vránou je ale železnorudský pivovar Belveder. Ten nejenže končit nehodlá, ale dokonce rozšiřuje výrobu.

„Je to tak. Vzhledem k rostoucí poptávce potřebujeme rozšířit výrobu. Na technologii jsme dlouho marně hledali kupce, ale teď se to konečně podařilo. Zhruba za měsíc bychom měli otevřít nový pivovar, kde budeme mít varnu na pět hektolitrů, zatímco dosud jsme měli na dva. Nové zařízení jsme koupili za dva miliony korun bez DPH a ročně bychom měli uvařit zhruba tisíc hektolitrů. To považujeme za konečný stav,“ řekl Deníku majitel pivovaru František Strnad.

Pivo se v Železné Rudě začalo vařit v létě 2007. „Původně jsme chtěli obnovit pivovar na hotelu Gradl, kde pan Gradl měl pivovar, ale nechali jsme si poradit a začali jsme od vody. Porovnání vzorků jasně ukázalo, že mnohem lepší voda je na Belvederu, tak jsme pivo začali vařit tady,“ vzpomíná na začátky Strnad.

Přestože Strnadovi neměli s vařením zlatavého moku žádné zkušenosti, železnorudské pivo slavilo úspěch, a tak se rozšiřovala i nabídka. „Ukázali mi tři várky a pak už jsem začal vařit sám. Hodně záleží na vodě, která dává pivu specifickou chuť, ale i dalších základních surovinách – sladovnickém ječmenu, chmelu a pivovarských kvasnicích. Co se týče chutí, tak ty si každý sládek tvoří sám. Chuť našich piv je samozřejmě tajemstvím, které rozhodně prozradit nehodlám. Ale jsem rád, že je o pivo zájem,“ doplnil sládek pivovaru František Strnad mladší.

Dnes na Belvederu vaří pět druhů piva. Nejslabší je devítka, nejsilnější jsou třináctky. Přestože železnorudský pivovar existuje jen dva a půl roku, už posbíral poměrně velké množství ocenění.

A jak je možné, že rozšiřují v Železné Rudě výrobu, když jinde „brečí“, že jim hrozí krach? „Je to neobvyklé, ale já si myslím, že Češi jsou pivaři od narození. A že se ostatní bojí kvůli zvýšení daně krachu? Ono se vždy přehání. Já myslím, že pivovary zefektivní výrobu nebo si sníží zisk, ale zvýšená daň nebude to, co by někomu zlomilo vaz. Vezměte si, že vloni vyskočil slad skoro o sto procent a taky nikdo nezkrachoval. Letos to šlo dolů a nikdo cenu nesnížil. Ono záleží na každém pivovaru, my nehodláme ani zdražovat,“ říká Strnad starší.