Nyní se hostinští děsí toho, že jim stát kvůli další vlně koronaviru opět zkomplikuje podnikání. Nový ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) dnes v den nástupu do funkce oznámil, že restaurace budou muset již od čtvrtka zavírat úderem 22. hodiny.

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (vlevo) a premiér Andrej Babiš.
Prymula v úřadu nezahálí: Bary budou zavírat dříve, hromadné akce čekají omezení

„Sice to zní, že to je jenom o dvě hodiny méně, nicméně my tu poslední objednávku musíme udělat kolem deváté hodiny. Když si to spočítáme, tak to představuje úbytek denní tržby až o 30 procent, což je po šestiměsíčním hladovění české gastronomie likvidační, to už nejde udýchat,“ řekl Deníku spolumajitel skupiny Hospodska Luboš Kastner.

Připomněl, že hostinští museli už na jaře drasticky snížit náklady. „Teď už nemají kde brát. Když se jim třeba pokazí trouba, často nemají peníze na její opravu,“ konstatoval.

Obavy o podnikání

Podle průzkumu, který vypracovaly společnost Storyous a Asociace malých a středních podniků (AMSP), se o své podnikání obávají čtyři pětiny hostinských. O skončení podnikání jich uvažuje plná třetina. Přitom pokud by byla uzavřena čtvrtina podniků, přišlo by podle odhadu AMSP o práci až 40 tisíc lidí.

Studentky brněnské Mendelovy univerzity si nasazují roušky u vchodu do školy první den nového akademického roku 21. září 2020
Prymula s ředitelským volnem naráží. Zavření by mělo být centrální, míní školy

Česká gastronomie letos již na tržbách přišla nejméně o 30 miliard korun, do konce roku se tato částka i bez dalších restrikcí vyšplhá až na 50 miliard korun. Se zkrácením otvíracích hodin pro restaurace nesouhlasí ani Hospodářská komora ČR. Připomněla, že stravovací zařízení patří mezi ty, z nichž podle oficiálních zdravotnických dat pochází jen minimální počet nakažených.