Balené pivo nakupují pivaři během pandemie mnohem více než dříve. Podle Kováře jsou dlouhodobě nejprodávanějším obalem skleněné lahve. Loni v Prazdroji tvořily 46 %, tedy o šest % více, než v roce 2019. "Ačkoli prodeje našich piv v obchodech během koronakrize, tedy od poloviny března 2020 do letošního března, vzrostly o devět %, podařilo se nám výrazně snížit dopady používaných obalů na životní prostředí. Největší úspory, o téměř 40 %, jsou u plastů. Konkrétně tak Prazdroj uspoří přes tisíc tun plastů ročně," uvedl Kovář. "Ještě před pěti lety jsme v PET lahvích prodávali v obchodech 11 % produkce, loni to byly tři %,“ řekl Ivan Tučník, manažer pro udržitelný rozvoj Plzeňského Prazdroje. Do konce roku 2022 chce pivovar skončit se stáčením piva do PET lahví úplně.

Prazdroj prodal v sudech v loňském roce 26 % piva a další tři % v tancích. O rok dříve to bylo 32 % v sudech a pět % v tancích. Loňský prodej v obchodech byl meziročně o sedm procent vyšší.

Ilustrační foto.
Vakcíny z Německa kamiony na jih Čech nedovezly. Pomohla půjčka z Plzně

Nejprodávanějším obalem jsou dlouhodobě v Prazdroji skleněné vratné lahve. Vedle toho pokračuje příklon spotřebitelů k plechovkám, které, díky nízké váze a rychlému vychlazení, jsou již několik let nejdynamičtěji rostoucí částí portfolia. Tento trend ještě akcelerovala pandemie a s ní související uzavření hospod. V roce 2019 tvořily plechovky zhruba 18 % portfolia Prazdroje, loni už přes 20 %. Také u plechovek hledá pivovar cesty k jejich opětovnému využití. „Jednu z cest představuje zálohování plechovek. Vydalo se jí už deset evropských zemí a jejich fungující systémy vykazují zajímavé výsledky. V tuto chvíli se aktivně účastníme na připravovaném zálohování plechovek na Slovensku, kde také působíme. Věříme, že nám tamní zkušenosti pomohou najít vhodné řešení i pro Českou republiku,“ dodal Tučník.

Vedle toho se pivovar ve spolupráci s dodavateli zaměřuje na snižování tloušťky plechovek a navyšování recyklátu v obalu. „Hliník lze recyklovat prakticky do nekonečna a jeho kvalita je přitom vždycky stejná. Plechovky z recyklátu mají navíc až o 80 % nižší uhlíkovou stopu a na jejich výrobu je spotřebováno až o 95 % méně energie než u plechovek vyrobených z tzv. panenského materiálu. Naše plechovky jsou nyní vyrobené ze 40 % z recyklátu a tento podíl chceme dál navyšovat," uvedla manažerka výrobních materiálů a obalů Plzeňského Prazdroje Martina Vajskebrová.

Divíšek - tuto přezdívku vyfasovala od obyvatel Rokycan socha rudoarmějce...
Zemřel 'náš Ivan'. Za Divíška vyfasoval 18 měsíců

Prazdroj dále loni snížil až o třetinu tloušťky folií, které drží piva na paletách. Skončily také plastové nálepky na lahvích Pilsner Urquell. Plast a alobal nahradily na všech lahvích s plzeňským ležákem papírové etikety.