Pekařské výrobky na Klatovsku od února podraží zhruba o deset procent. Už nyní jsou prý malí pekaři ve ztrátách. Vyčkávají ale, jak se ohledně zdražení zachovají největší výrobce a nákupní centra.

„Zdražit musíme. Už nyní to je hodně neúnosná situace. Výrazně nám s počátkem roku stouply ceny téměř všech surovin. Nahoru šla cena mouky, cukru, kokosu, marmelád, a to nepočítáme benzin a ceny energií. Já osobně odhaduji zdražení tak do deseti procent,“ říká majitel pekařství v Klatovech Petr Fiala. To potvrzují i další pekaři v Klatovech a Sušici.

„Zdražovat budeme. Vše se ale musí pečlivě promyslet. Konkurence v oboru je veliká a konkurovat velkým pekárnám nebo obchodním řetězcům je hodně těžké,“ uvedl sušický pekař Karel Rendl.

Cena mouky se zvýšila z 5,50 Kč na 8 až deset korun za jeden kilogram. Kokos stál pětadvacet korun, nyní se prodává za padesát korun.

„Naše malé rodinné pekařství je závislé na tom, jak se zachovají ke vzniklé situaci naši největší konkurenti. Ti ale se zdražováním váhají,“ myslí si Fiala.
„Zvyšují se vstupy, musí se zvyšovat i ceny. V tuto chvíli ale nedokáži říci, kdy a o kolik ceny našich výrobků podraží,“ řekl na dotaz Deníku generální ředitel společnosti Pekárny a cukrárny Klatovy Antonín Trefanec.

Pekaři si stěžují ale i na nedostatek kvalitní mouky.

„Po deseti letech jsme museli změnit dodavatele mouky, protože její kvalita je zoufalá a nedá se z ní péct. Je velký problém v současné chvíli sehnat kvalitní mouku,“ dodal Fiala. Někteří pekaři proto mouku začali dovážet, což se odráží i na její ceně.

„Kvalita mouky je odvislá od kvality potravinářské pšenice. Bohužel, loňský rok a jeho počasí nebyl pro potravinářské pšenice nikterak příznivý, a to se určitě odrazilo i na celkovém současném stavu,“ informovala ředitelka Okresní agrární komory v Klatovech Jiřina Jandová.

„Moc se mi to nelíbí, že se bude zdražovat nejzákladnější potravina, kterou pečivo je. Ale když to jinak nejde, nedá se nic dělat,“ zlobí se klatovská občanka Dana Hrubá.