Většina lidí se při pořádání rodinných oslav, svateb, firemních nebo společenských akcí snaží pohostit své hosty jídlem i pitím. Je možné zvolit vlastní výrobu občerstvení nebo si najmout firmu, která se postará o vaření, servírování či zajistí prostory pro akci. Nabídky cateringových firem jsou velmi široké a přizpůsobují se požadavku zákazníka.

Oblíbenou a často poskytovanou službou je uspořádání rautu, což je slavnostní občerstvení s předem domluvenými surovinami. „Zajišťujeme catering na velkých seminářích nebo kongresových akcích, kde obsluhujeme třeba 350 lidí, i svatby a malé i velké rodinné oslavy. Právě svatby obstaráváme nejčastěji. Osmdesát procent večeří je formou rautu. Lidé v dnešní době šetří, proto pořádají třeba svatby doma, kde jim také jsme schopni poskytnout veškeré služby po celý den klidně až do ranních hodin. Na rodinné oslavy děláme nejčastěji obložené mísy, které jsou velmi oblíbené,“ sdělil jednatel klatovské cateringové firmy Martin Mašek.

U jídla záleží na kvalitě, proto když si klient vybere luxusní sýr, který je dražší než obyčejný eidam, cena obložené mísy se může vyšplhat třeba do sedmi či osmi stovek. „Ceny ovlivňují hlavně použité suroviny. Každá šunka či sýr mají jinou kvalitu a jinou cenu, proto i cenové rozpětí je různé. Obložené mísy jsme schopni udělat do tří stovek, ale záleží právě na surovinách, na kterých se domlouváme s lidmi předem. Všechno je to samozřejmě individuální, záleží na člověku, jak si to přeje,“ dodal Mašek.

Ať už lidé pořádají svatbu či oslavu doma nebo v restauraci, snaží se ušetřit a předem vědět, na kolik je taková oslava vyjde. „Děláme svatby, kdy za celodenní jídlo s obědem, večerním rautem, přípitkem i tvrdým alkoholem vydají lidé průměrně do tisícikoruny na jednoho člověka. Už se nám dlouho nestalo, abychom tuto částku překročili,“ doplnil jednatel.

Ceny poskytnutých služeb jsou vždy individuální, proto je lepší sdělit své představy cateringové firmě a domluvit se předem na ceně a podobě občerstvení a podávání. „Minulý rok v létě měl bratr malou svatbu, na oslavu bylo pozváno dvacet lidí, většinou rodinných příslušníků a nejbližších známých. Slavnostní oběd jsme měli zajištěný v restauraci, kde až do večera pokračovala oslava. Během dne se tam dodávaly obložené mísy, aby po celou dobu bylo k dispozici nějaké občerstvení. Bylo zajištěno i určité množství alkoholu, tvrdý si hosté platili sami. S konečným účtem jsme byli spokojeni, protože jsme se na celkové ceně domlouvali předem,“ sdělila Jana Turnerová z Klatov.