Dlouhá zima nahrála rybářům, neboť nenasytní kormoráni se nemohli dostat přes led k rybám, a tak jsou ztráty menší než v mírnějších zimách. Potvrzují to i jarní výlovy, které již odstartovaly. Deníku to řekl Václav Voráček, ředitel společnosti Klatovské rybářství, která hospodaří na 411 rybnících a patří mezi nejvýznamnější rybí podniky v republice.

„S výlovy jsme teprve začali, ale i průběžné kontroly v zimním období ukazovaly, že ryby jsou v pořádku. Díky tomu, že rybníky byly ledem celou zimu uzavřeny, jsme nezaznamenali žádné výraznější ztráty kvůli kormoránům. Museli jsme samozřejmě prořezávat okna do ledu, ale ryby přečkaly zimu bez újmy,“ řekl Deníku Voráček.

Klatovští rybáři mají za sebou prvních deset výlovů, lovit budou zhruba do poloviny dubna. V naprosté většině půjde o plůdkové a násadové rybníky, ale bude se lovit i několik rybníků, odkud poputují kapři na velikonoční trh. „Ryby na Velikonoce máme připraveny, lovit je budeme zejména na Tachovsku. Ryby půjdou jak na export, kde je zájem o menší kapry okolo jednoho kilogramu, tak na domácí trh, kde se kupují ryby větší. Ceny budou stejné jako u vánočních kaprů,“ doplnil Voráček.

Ředitel rybářů zároveň přiznal, že zájem o velikonoční ryby u nás není veliký. Na export půjde zhruba osmdesát procent vylovených kaprů a z toho, co zbude v tuzemsku, ještě část skončí v rybí zpracovně v Tajanově, která patří Klatovskému rybářství.

Nepříliš velký zájem o ryby na Velikonoce potvrdila i malá anketa Deníku mezi náhodně vybranými respondenty v Klatovech. „Svátky jara má člověk spojené s nádivkou nebo ještě tak s pečenou kachnou. Ryba patří podle mě k Vánocům, to si na kaprovi spolu se salátem rád pochutnám,“ řekl Deníku například Marek Hovorka. Podle odborníků na zdravou výživu by ale lidé měli ryby jíst mnohem častěji, než jen na Štědrý večer.