I když se začne péct většinou až v listopadu, už teď je jasné, že na zákazníky čekají různé novinky především ve vzhledu a náplních.
„My se pyšníme ručně dělaným cukrovím rodinného typu. S pečením letos začneme začátkem listopadu, kdy bude na řadě takzvané sněhové pečivo. Jako každý rok, tak i letos připravíme pro naše zákazníky na svátky zhruba 12 druhů klasického vánočního cukroví. Zůstane se sice u klasiky, ale obměňujeme druhy, polevy nebo sypání. Pečeme také různé štoly, hvězdice, hvězdy sypané, vánočky v několika druzích s rozinkami a mandlemi, ale i cukroví pro diabetiky,“ popisuje Petr Fiala, majitel pekařství v Lubech.
Cukroví si v pekařství u Fialů pořídíte v různých baleních ale i samostatně. Zatímco loni jste za 1 kg cukroví – směsici 11 druhů zaplatili 140 korun, letos ceny stoupnou zhruba o 5 – 10 korun na kilogramu cukroví.
„Zvyšují se náklady, a tak musí přirozeně stoupnout i ceny. Žádné horentní sumy to nebudou, dojde pouze k mírnému zdražení oproti loňsku,“ dodal Fiala.
Zda oproti roku 2009 zvýší své ceny, nebo zda zůstanou na stejných částkách, v pekařství a cukrářství PECU Sušice ještě nevědí.
„Na 99% nám zůstanou ceny stejné. Pokud bychom museli zdražit, půjde o minimální částky. Každoročně děláme asi tři druhy sněhového pečiva a tradičně patnáct druhů čajového cukroví – pracny, rohlíčky, slepované, polévané a mnoho dalších jako jsou různé perníčky a podobně. Na trh přijdeme letos hlavně s novými tvary, náplněmi a polevami, jinak žádnou změnu nechystáme,“ dodal ředitel společnosti PECU Sušice Petr Javorský.
Cukráři a pekaři rok od roku zaznamenávají menší zájem především o objednávky cukroví.
„Objednávky samozřejmě bereme, ale lidé si cukroví a naše výrobky kupují především v obchodech, kde je tohoto zboží dostatek. Také v letošním roce nabídneme zákazníkům výrobky v různých baleních,“ pokračuje Fiala.
Stejné služby chystají i Sušičtí, kde si můžete mimo–jiné objednat i balení cukroví o různých velikostech.