Kompenzace by tentokrát podle ní měla být stoprocentní a strop vyplácené náhrady by se měl zvýšit na 50 tisíc korun. Maláčová to dnes napsala na twitteru. "To je teď to nejmenší, co můžeme pro české firmy a jejich zaměstnance udělat," uvedla ministryně.

Prázdná restaurační zahrádka
Restaurace nejsou častým místem nákazy, míní Prouza. V ohrožení jsou tisíce míst

Vláda kvůli zhoršující se epidemické situaci vyhlásila nouzový stav od 5. října. V pondělí kvůli rostoucímu počtu nakažených schválila, že od středy do 3. listopadu, tedy do konce nouzového stavu, budou muset být restaurace, bary a kluby uzavřeny. Občerstvení budou moci do 20:00 prodávat přes výdejní okénka.

Stávající opatření

Už nyní platí pro stravovacích zařízení zavírací doba ve 20:00. Hotelové restaurace mohou být nadále hostům k dispozici do 20:00. Minulý týden vláda už nařídila uzavření fitness center, posiloven, vnitřních bazénů, saun nebo zoologických zahrad.

Ministryně financí Alena Schillerová (na snímku z 24. srpna 2020)
Schillerová nepodporuje odpuštění odvodů malým firmám. Chce cílené kompenzace

Kompenzace podnikům, které zasáhla opatření proti šíření koronaviru, požaduje po vládě mimo jiné Hospodářská komora. Podle ní by měly být adresné a je mezi nimi právě také požadavek prodloužení programů na podporu zaměstnanosti Antivirus.