Nedostatek číšníků, servírek a kuchařů je v klatovských restauracích. Skoro na každém kroku na nás volají poutače s nabídkou volných míst. Zájem je však mezi lidmi minimální. „Pracovat v restauraci jako číšník bylo vždycky velké terno. Dnes se číšníci v restauracích střídají tak často, že to pro jednotlivé hostince není vůbec dobře,“ myslí si důchodce Václav Brada z Klatov. „Pracoval jsem v oboru, a tak vím, že se tenkrát dalo na dišku vydělat poměrně dost peněz,“ vzpomíná Brada.
„Restauračních zařízení vyrostlo v Klatovech jako hub po dešti. Dnes je velký problém obsadit volná místa. Poptávka převažuje nad nabídkou. Majitelé restaurací si dnes už jen tak někoho za pult nepustí. I oni hledají kvalifikovaný personál, a to je asi problém,“ říká Zdeněk Vítek pověřený vedením oddělení trhu práce Úřadu práce v Klatovech. Restauratéři skutečně zvažují, koho zaměstnají. Obávají se totiž, že se budou opakovat případy, kdy na některých místech Šumavy utekl〜 personál restaurace i s tržbou. „Pracovat jako zaměstnanec v pohostinství se vám už nevyplatí. Na smlouvě máte minimální mzdu a vedoucí vás platí na ruku podle tržby. Dostanete tak sedm až deset procent z týdenní tržby,“ míní bývalá servírka Kateřina Müllerová z Klatovska.
„Mladí lidé nechtějí dělat, a tak jsem musel sáhnout po přátelích a známých. Dnes se nikomu nechce pracovat o víkendech a přes čas. V restauracích to ale jinak nejde. Nemyslím si ale, že by na tak velký nedostatek personálu v tomto oboru mělo mít vliv finanční ohodnocení. Já své zaměstnance platím například v hodinové mzdě,“ říká majitel restaurace Střelnice v Klatovech Josef Bernard.
„V letošním roce je o obor menší zájem než v roce minulém. Přesto se neobávám toho, že by byl nedostatek kuchařů a číšníků. Jen v letošním roce vyjde z naší školy zhruba padesát vyučených žáků, kteří budou shánět uplatnění. Nedostatek číšníků a kuchařů je dán příliš velkou fluktuací,“ myslí si ředitel Integrované střední školy v Klatovech Miroslav Karnet.