VYBRAT REGION
Zavřít mapu

V Železné Rudě budou vařit pivo

ŽELEZNÁ RUDA – Po pětačtyřiceti letech se Železná Ruda bude moci opět pochlubit zlatavým mokem. Poslední várku tam vyrobil v roce 1962 sládek Josef Plevka, nyní se ve sklepích tamního hotelu Belveder opět naplno rozjedou varny.

6.4.2007
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: internet

„Budeme vařit jedenáctku, dvanáctku a třináctku, světlou i tmavou,“ uvedl majitel hotelů Belveder a Grádl v Železné Rudě František Strnad. Jak se bude pivo jmenovat, je zatím předmětem diskuzí, do kterých se zapojují i sami návštěvníci hotelů.
„Už máme stavební povolení a včera se tady byl podívat sládek. Navíc varna bude veřejnosti částečně přístupná, takže si lidé budou moci prohlédnout výrobní proces,“ doplnil hoteliér. První várka bude vyrobena koncem května, slavnostní otevření pivovaru se bude konat začátkem července.
Malé rodinné pivovary se v posledních letech rodí doslova jako houby po dešti, velké společnosti z nich zatím velké obavy nemají, i když je částečně vytlačují z majoritních postů na trhu.

Plzeňský Prazdroj se konkurence nebojí

„Malé pivovary vnímáme jako přirozenou součást trhu a tradici české výroby piva. Samozřejmě malé společnosti představují vzájemně silnou konkurenci, velké české pivovary by ale výrazně ohrozit neměly,“ uvedl mluvčí společnosti Plzeňský Prazdroj, a. s., Vladimír Jurina. Ortodoxní pivaři prý chtějí zůstat věrni své oblíbené značce, ochutnávce v pohraničí se ale nebrání. „Když se pivo v Železné Rudě přestalo vyrábět, byl jsem ještě malý kluk. Takže uvidím, s čím horalé přijdou,“ podotkl Stanislav Janda z Klatov.
„Já sice piju plzeňské, ale z nostalgie určitě železnorudskému pivu neodolám. Můj táta si ho dával vždycky po obědě,“ dodal Jindřich Novák ze Železné Rudy.

K pivovaru i muzeum

Původní pivovar v Železné Rudě začal vařit pivo v roce 1787, to je o 55 let dříve než plzeňský pivovar. Železnorudský hotel Grádl navíc zprovoznil už před dvěma lety pivovarské muzeum, otevřené každé odpoledne kromě víkendu. V muzeu jsou k vidění staré lahve, sudy, viněty, ale i strašidelná knajpa se skřítky.

6.4.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Gastronomie - Gastronomie Pomocníci v kuchyni 73 Kč

Pomocníci v kuchyni POMOCNÁ SÍLA V KUCHYNI. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 73.2 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: POMOCNÁ SÍLA V KUCHYNI, Možnost zkráceného nebo plného úvazku,, ŘP sk. B výhodou, Kontakt: p. Hlavsová, tel.: 602 184 828. Pracoviště: Lukáš blahuta - provozovna, Strakonická, č.p. 371, 341 01 Horažďovice. Informace: Hlavsová, +420 602 184 828.

Administrativa - Administrativa Recepční 20 000 Kč

Recepční (kromě recepčních v hotelích a dalších ubytovacích zařízeních) RECEPČNÍ. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Kontakt: Recepce 376 377 411 (p. Kvapil). Pracoviště: Paradise casino admiral,a.s. - železná ruda, Klatovská, č.p. 140, 340 04 Železná Ruda. Informace: Recepce, +420 376 377 411.

Gastronomie - Číšník/servírka 18.000 - 20.000 Kč 19 000 Kč

Do rodinného podniku na Šumavě hledáme číšníka/servírku

Gastronomie - Gastronomie Číšník, servírka 15 000 Kč

Číšníci a servírky ČÍŠNÍK/SERVÍRKA. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 15000 kč, mzda max. 20000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Číšník/Servírka, Mzda 15 000 - 20 000,- Kč hrubého + bonusy a benefity, směnný provoz, Kontakt: Staněk Roman, tel.: 777 337 308, e-mail: stanek.roman@seznam.cz. Pracoviště: Roman staněk - hotel prácheň, Strakonická, č.p. 152, 341 01 Horažďovice. Informace: Roman Staněk, +420 777 337 308.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Náraz do stromu u Lovčic.

Osmdesátiletá seniorka narazila se Škodou Roomster do stromu

Následky přívalového deště v Klatovech.
11

FOTO: Auta se topila v lagunách

Na poli u Chudenína se převrátil traktor, řidič zemřel

Chudenín – Tragédie se stala v úterý před polednem nedaleko Chudenína. Zahynul tam traktorista.

Záchranáři na Hracholuskách pracují 24 hodin denně

Plzeňsko - Nejkrizovější bývají víkendy, kdy je na oblíbené vodní ploše více lidí.

Zahrádku měl plnou konopí

Švihovsko – Policisté dopadli dalšího „zahradníka“, který se místo na mrkev či muškáty zaměřil na pěstování konopí.

Tři šelmy na útěku a zbytečná smrt pod koly expresu: prohlédněte si videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku v pondělí 16. července 2018.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT