Z ekonomických důvodů Frána vynechal úvodní podnik velkého mistráku, dubnovou Valašskou rally. Přípravy posádky tak směřovaly až na populární Rallye Šumava, která se letos konala už pošestapadesáté v historii. „Šumava mi sedla a všechno klapalo. Po dvou rychlostních zkouškách jsme dokonce drželi průběžné první místo ve třídě i skupině, ale pak se před nás dostal zkušený Jaromír Tarabus s novým Peugeotem 208 Rally4. Míra předváděl skvělou jízdu a jak se později ukázalo, vždy když startoval, nenašel žádného přemožitele. V Klatovech při premiérovém startu v sezoně z toho nakonec pro nás bylo stříbro ve třídě a také skupině a dvacátá příčka v absolutní klasifikaci českého mistrovství,“ vzpomínal Lukáš Frána na (pro něj) úvodní podnik sezony.

Následně jezdec Frátherm Rally Teamu absolvoval soutěž v Českém Krumlově, Hustopečích, která byla součástí i slovenského mistrovství, Rally Bohemia v Mladé Boleslavi, zlínskou ´Barumku´ a 43. ročník domácí INVELT Rally Pačejov. Ta ovšem pro Fránu skončila havárií a nakonec také předčasným koncem sezony. „Druhý průjezd RZ Klínovice se nám stal osudným a po velkém skoku jsme tvrdě havarovali. Narazili jsme do stromu a plotu, to znamenalo náš konec v soutěži,“ popisoval vytáhlý závodník. „Byla to moje první havárie po dlouhých třiceti odjetých závodech a vůbec první s Citroënem,“ prozradil Frána.

Zdroj: Youtube

Poslední podnik mistrovství ČR – 3 Städte Rallye – už Frána se Skořepou nejeli. Přesto z toho bylo druhé místo ve skupině i třídě. „Chtěl bych poděkovat Jirkovi Skořepovi za bezvadný přístup, profesionální diktát a plno srandy na závodech. Pak také Tomáši Brůžkovi, který Jirku zastoupil na Bohemce. Dále šikovným mechanikům, bez kterých by to zkrátka nešlo, fanouškům a sponzorům, kteří mě podporují a drží mi palce,“ děkoval Lukáš Frána a ještě pokračoval.

Lukáš Frána v sezoně 2022.Lukáš Frána v sezoně 2022.Zdroj: Frátherm RALLY Team

„Pak také celé rodině, přítelkyni, ale nejvíce svému tátovi, který pro mě dělá maximum a nechybí na žádném závodě. Je nejdůležitějším člověkem v týmu, skvěle se o nás stará,“ těší Lukáše Fránu, který plánuje, že si poprvé od roku 2009 dá od závodění chvíli pauzu. I když, jak se to vezme… to záleží…

Zdroj: Youtube

„V rally jsem začínal jezdit už roce 2009. Abych byl ale upřímný, tak nějakou dobu přemýšlím o konci kariéry a dokonce jsem se už i rozhodl. Od roku 2015 jezdím všechny, dá se říct kompletní sezony v seriálu mistrovství České republiky. Před třemi lety jsem k tomu přidal i slovenské mistrovství, kde jsem vybojoval titul mistra ve třídě 5 a vicemistra ve skupině 2WD. Je to dlouhá doba a stálo to hodně moc času, úsilí a financí. Bohužel je to opravdu extrémně drahý a časově náročný koníček,“ vysvětluje Lukáš Frána. „Je na čase směřovat život jiným směrem,“ svěřuje se.

Lukáš Frána v sezoně 2022.Lukáš Frána v sezoně 2022.Zdroj: Frátherm RALLY Team

Jeho slova o konci kariéry ale nemusí být definitivní. Příští rok by se totiž v Česku měl uskutečnit závod mistrovství světa. „A to mě nenechává klidným. Tak uvidím, zda svůj názor ještě nezměním. Možnost startovat a účastnit se závodu mistrovství světa, to je něco, co se už nemusí nikdy opakovat. Nechme se tedy překvapit, co ukáže čas,“ doplnil na závěr sympatický chlapík.

Stolní tenistka Helena Sommerová.
Sommerové se v Ostravě daří, s týmem je v čele extraligy stolních tenistek