„Už dopředu jsem avizoval, že to budeme mít v Zubří těžké a to se taky potvrdilo. Soupeř na nás vlétl, vytvořil si obrovský tlak, ale nám se podařilo udržet postupový výsledek,“ hlásil v telefonickém rozhovoru jeden z plzeňských trenérů Petr Štochl.

„Klíčové bylo, že jsme Zubří nepustili na kontaktní gól. V momentě, kdy by jim stačilo dotáhnout jedinou branku, měli bychom mnohem větší problém,“ připomněl kouč Talent týmu Plzeňského kraje největší vedení domácích 26:20.

„Tam jsme neměli ani trošku štěstí, nedali jsme ten big point. Zkušenost Plzně rozhodla,“ litoval jeho slovenský protějšek na zuberské lavičce Peter Dávid, který se musel obejít bez zraněných Hybnera, Havrana a Mičkala.

Ale ztráty na plzeňské straně byly snad ještě větší. Trenéři Petr Štochl a Jiří Hynek postrádali nemocného kanonýra Nejdla a zkušené borce Šindeláře se Stehlíkem. Tonar nastoupil poprvé po hodně nepříjemném zranění a teprve podruhé po měsíční pauze hrál Škvařil.

„Ti tři hráči nám výrazně chyběli, sestava zdaleka nebyla optimální. I proto jsem rád, že jsme složité utkání zvládli a v poháru postoupili,“ pochvaloval si Štochl.

Interobal Plzeň - Barcelona, 4. prosince. Dušan Künstner (vlevo) a Michal Seidler (vpravo).
Interobal potrápil Barcelonu, ale prohrál a v Lize mistrů končí

A faktorů, proč se podařilo jeho týmu dosáhnout na postupový výsledek, našel hned několik. „Výborně nám zachytali gólmani. Ať už Hery (Herajt), který předvedl celý zápas slušný výkon, nebo Karel (Šmíd) tím, že zlikvidoval v závěru dvě sedmičky,“ vyzdvihl bývalý reprezentační gólman výkon svých nástupců v brance.

„A ve druhé půli pak Honza Chmelík ubránil domácího kanonýra Mořkovského, čímž otupil tlak soupeře,“ vyzdvihl plzeňský kouč výkon střídajícího hráče.

Střelecky se nejvíce dařilo bývalému hráči Zubří v plzeňském dresu Doudovi, který vstřelil devět branek, po pěti přidali ostré spojky Škvařil s Korbelem a pivot Režnický.

Zubří mělo od začátku navrch, ale teprve v závěru první půle si vybudovalo větší brankový rozdíl. V poločase vedlo 21:16. „Zubřanům chyběly jen tři branky, a to není za třicet minut zápasu nic. Pomohla nám přestávka, kdy jsme si řekli, jak chceme dál pokračovat,“ popisoval Petr Štochl.

Antonín Rosa.
LEGENDY VIKTORIE: Kanonýr, který sestřelil Spartu

Po přestávce se povedlo jeho svěřencům domácí brankostroj přibrzdit, ale i tak Zubří znovu odskočilo až na zmíněných 26:20.

„Vyvinuli jsme obrovský tlak. Říkali jsme si, že buď to dáme, nebo umřeme,“ říkal po utkání kouč Zubří. Ale plzeňští házenkáři si i tak postupový výsledek pohlídali.

„Mrzí mě, že ještě nemáme takovou kvalitu, abychom zvládli ty momenty, kdy to hoří. Ty dva zápasy s Plzní nás ale zase posunuly kousek dál, tenhle mladý kolektiv potřebujeme hrát tak těžká utkání,“ doplnil Peter Dávid.

Zatímco pro jeho tým tedy pohárová pouť končí, plzeňský Talent se může těšit na los osmifinále, v němž může narazit mimo jiné na soupeře ze Švýcarska, Norska, Švédska, Řecka, Ruska či Rumunska nebo také na Karvinou, s níž se koncem roku střetne i v semifinále Českého poháru.

Jan Schleiss.
Rozhodl derby. Za výhru jsme hodně rádi, hlásí Schleiss

„Na možné soupeře jsem zatím nekoukal. Já bych si hlavně přál atraktivního soupeře ze zahraničí,“ dodal plzeňský kouč Petr Štochl.

Osmifinálové zápasy jsou na programu až po evropském šampionátu v únoru příštího roku. Už v úterý by měl Talent tým Plzeňského kraje dohrávat doma od 18.30 zápas 13. kola extraligy s Frýdkem-Místkem.

Zubří – Talent 32:28 (21:16)
Branky Zubří: Jurka 9, Mořkovský 6, Dokoupil, Mazurek a Dobeš po 4, Mika 3, Fiala 2. Rozhodčí: Novikov, Rožkov (Ukr.). Vyloučení: 5:4. Sedmičky: 5/2:2/2. ČK: Mořkovský (58., Zubří). Diváků: 320.
Sestava a branky Talentu: Herajt, Šmíd – Šafránek 3, Škvařil 5, Douda 9/2, Režnický 5, Korbel 5, Linhart 1, Vinkelhöfer, Kaplan, Tonar, Sedlák, Říha, Chmelík.
První zápas 27:35, postoupil Talent tým Plzeňského kraje.