Tradiční závody pořádá atletický oddíl TJ Sušice ve spolupráci s městem Sušice, pod jehož patronací se uskuteční jedna z hlavních soutěží mítinku, a to již 38. ročník Velké ceny města Sušice v běhu na 100 m mužů. Další hlavní soutěží bude 400 m překážek mužů, která se běží jako 6. ročník Memoriálu Ladislava Nešpora. Dále je na programu dalších patnáct atletických disciplín v kategoriích mužů, žen, dorostu i žactva.

Rosolová, Maslák, Hejnová a další

Diváci se v letošním roce mohou těšit opět na účast řady českých reprezentantů včetně účastníků i medailistů z vrcholných evropských a světových soutěží. Přislíben je např. start bronzové medailistky z olympiády v Londýně a jedné z nejlepších světových běžkyň na 400 m překážek Zuzany Hejnové nebo bronzové překážkářky z loňského mistrovství Evropy Denisy Rosolové.

Po roční pauze se zúčastní i šéftrenér české atletické reprezentace Tomáš Dvořák, bývalý trojnásobný mistr světa v desetiboji, který přiveze řadu kvalitních závodníků, vesměs českých reprezentantů z Dukly Praha.

Mezi nimi bude skutečnou hvězdou Pavel Maslák, čerstvý halový mistr Evropy a loňský mistr Evropy na otevřené dráze v běhu na 400 m. Svůj start v Sušici plánuje opět i olympijský vítěz Roman Šebrle, který letos ukončí svoji skvělou sportovní kariéru. A právě v Sušici budeme mít možnost vidět jeden z posledních startů této světové atletické legendy.

Novinkou mítinku budou závody mužů i žen v hodu kladivem, kde uvidíme na startu prakticky celou českou špičku této disciplíny včetně pátého nejlepšího kladiváře z olympijských her v Londýně Lukáše Melicha nebo nejlepší české kladivářky Terezy Králové.

Na krátkých překážkách a ve skoku dalekém uvidíme i mladého nástupce našich úspěšných desetibojařů Adama Sebastiana Helceleta, který na letošním halovém šampionátu v desetiboji skončil těsně pod stupni vítězů.

Velmi kvalitní soutěží by měl být běh na 1000 m mužů, kde změří svoje síly nejlepší čeští běžci posledních let – halový evropský medailista Jakub Holuša a nadějný Jan Kubista, oba borci z Dukly Praha.

Domácí závodníci

Startovní listinu doplní řada atletek a atletů klubů převážně z Prahy, Plzeňského a Jihočeského kraje. Diváci budou mít možnost fandit i domácím závodníkům – na 1000 m žen bude startovat nejlepší sušická atletka Martina Brejchová, která zde svůj závod v loňském roce dokonce vyhrála. Na stejné trati mužů se o co nejlepší čas i umístění popere Pavel Štěpáník. V hodu kladivem se můžeme těšit na sušický objev minulé sezony Josefa Korála, který se již v dresu pražské Slávie bude pokoušet o splnění limitu pro juniorské mistrovství Evropy.

Běžce doprovodí i šest bubeníků

„Pořadatelé za podpory města Sušice a sponzorů vynaložili pro zdar závodů opět velké úsilí, ale k tomu pravému vyznění je nutná silná divácká podpora. Proto chceme srdečně pozvat všechny příznivce kvalitního sportu, aby přišli na sušický stadion vytvořit tu správnou atmosféru pro výkony atletů. Stalo se už tradicí, že v Sušici vídáme nejen současné atletické špičky, ale že místní diváci měli možnost vidět zde řadu budoucích atletických hvězd, jako se stalo v případě Pavla Masláka, Denisy Rosolové nebo Zuzany Hejnové. Není skutečně mnoho možností, abychom v Sušici v nějakém druhu sportu mohli vidět na vlastní oči v akci olympijské vítěze, mistry světa nebo medailisty z těchto akcí. Sběratelé podpisů si už nyní mohou připravit své památníčky pro podpisy skvělých sportovců. Zveme proto v úterý všechny příznivce nejen atletiky, ale kvalitního sportu vůbec – přijďte strávit příjemný podvečer s královnou sportu, atletikou," pozval diváky ředitel závodu Zdeněk Nešpor.

Vstup pro diváky je zdarma a pořadatelé připravili ještě jednu novinku – atmosféru závodů umocní šestice bubeníků z plzeňské formace Muerta Mente, kteří svými rytmy budou doprovázet všechny běžecké disciplíny.

Program závodů

16.00 – kladivo – M + Ž (vedlejší vrhačská louka)

16.30 – 60 m žáci (běhy A, B)

16.40 – 60 m žákyně (běhy A, B)

16.50 – 100 m dorostenci – R (pro Malou cenu)

17.00 – 100 m muži – R (pro Velkou cenu)

17.10 – 100 m ženy (běhy A,B)

17.20 – 400 m překážek muži (MEMORIÁL – běhy A, B)

17.35 – 300 m překážek ženy (běhy A, B) dálka – muži, ženy (open)

18.00 – 100 m dorostenci (Malá cena – FINÁLE)

18.05 – 100 m muži (VELKÁ cena – FINÁLE)

18.20 – 1. blok vyhlášení

18.30 – 1000 m ženy

18.35 – 1000 m muži

18.40 – 100 m překážek ženy (běhy A, B)

18.50 – 110 m překážek muži (běhy A, B)

19.05 – 300 m ženy

19.20 – 300 m muži

19.40 – 2. blok vyhlášení