„Je tomu 16 let, co Češi udělali na Rallye Dakar báječný výsledek. Karel Loprais v kategorii kamionů zvítězil a motorkář Stanislav Zloch dojel na desátém místě absolutně a nejlépe mezi amatéry. To je výsledek, jaký žádný Čech předtím ani potom neudělal. Přesto jméno Stanislava Zlocha tak trochu zapadlo – neprávem," vysvětluje organizátor akce Jan Dvořák.

Stanislav Zloch je trojnásobným držitelem světové trofeje z „Šestidenní", z toho jedenkrát byl absolutně nejrychlejším jezdcem, dvojnásobným mistrem Evropy v Enduru z let 1976 a 1977, šestinásobným mistrem ČSSR a jako bonus byl desátý na jednom z nejtěžších ročníků Rallye Paříž–Dakar.

„Byl to ten Dakar, na kterém byli naši závodníci přepadeni bandity a byla jim ukradena závodní Tatra, byl to ten Dakar, ve kterém zvítězil Karel Loprais, a byl to ten Dakar, do jehož cíle dorazilo 41 motorek z původních 173 na startu," doplňuje Dvořák.

Stanislav Zloch tehdy jako amatér vyhrál také nejtěžší etapu, která měla měřený úsek dlouhý 745 km, a získal za to cenu Thierry Sabina.

„Standa Zloch je jednoznačně člověk plný zajímavých zážitků, který má co říct a se kterým máte možnost si osobně popovídat v pátek v rámci pořadu Na Dvou Kolech," zve organizátor.

Druhým hostem Jana Dvořáka bude klatovský novinář a fotograf Richard Beneš, který v roce 1998 Dakar absolvoval jako zástupce českého tisku. Richard Beneš má zase trochu jiné zážitky z dob, kdy internet ještě nefungoval tak jako dnes, zprávy z tratě dostávali novináři až po příjezdu závodníků a pak mezi sebou bojovali u faxu, který byl jedinou možností, jak poslat aktuální zprávu. A k tomu ještě ta každodenní obava o holý život…