Šestnáctiletý plavec PK Slávie VŠ Plzeň Tomáš Chocholatý získal bronzovou medaili na mistrovství ČR v dálkovém plavání na 10 kilometrů. Na Sečské přehradě vyhrál elitní český závodník Jan Micka.

Jelikož závodila i kategorie mladších dorostenců, tak Chocholatého čas 1:56:26,5 v ní stačil na první místo. Suma sumárum – z přehrady v Pardubickém kraji si talentovaný plavec přivezl dvě medaile.

„Třetí místo mezi dospělými je určitě úspěch, protože na startu byla spousta skvělých plavců. Takže jsem vůbec nečekal, že bych dosáhl na medaili,“ řekl Tomáš Chocholatý, který je členem Akademie individuálních sportů Plzeňského kraje.

Od začátku závodu se držel na vrcholu pelotonu. „Snažil jsem se plavat s těmi nejlepšími. Ve druhé polovině závodu jsem se šikovně dostal na druhou pozici za Matěje Kozubka, ale ke konci mě předstihl Honza Micka,“ popsal Chocholatý.

Za vítězným Mickou i druhým Kozubkem zaostal o 11 vteřin. „Závod byl vyrovnaný a v podstatě celou dobu jsme plavali pohromadě,“ potěšilo plavce Slávie.

Roman Hubník odejde po sezoně z plzeňské Viktorie, podepsal smlouvu s Olomoucí.
Přijďte se rozloučit s kapitánem. Lístků je dostatek

Voda Sečské přehrady měla příjemných 20 stupňů.

Na mistrovství ČR se Chocholatý připravoval na dálkoplaveckém soustředění. „Tam jsme plavali velké objemy. Předtím jsem si byl párkrát zaplavat na Boleváku,“ uvedl student Sportovního gymnázia v Plzni.

Tomáš Chocholatý se specializuje na bazénové plavání, ale v létě přidává i to dálkové. „V srpnu mě čeká mistrovství ČR v dálkovém plavání na pět kilometrů v Račicích,“ nastínil program.

Tento víkend poplave v bazénu na pražském Corona Cupu.

Mezi dospělými získal poprvé medaili na loňském zimním mistrovství ČR v bazénu na 1500 metrů kraulem. „Byla bronzová,“ dodal Chocholatý.

Bazénové mistrovství Evropy juniorů, které mělo být letos ve skotském Aberdeenu, je přeloženo na příští rok. Chocholatý má splněný limit a může ve Skotsku startovat. „Limity by měly platit. Myslím si, že je Mezinárodní plavecká federace potvrdí,“ věří plavec plzeňské Slávie Tomáš Chocholatý.