Děvčatům to opět nevyšlo, ale nevzdávají se, už plánují taktiku na příští rok.

Po vyhraném okresním i krajském kole se jely horažďovické florbalistky poprat do Plzně o republikové finále. V roce 2012 měly tuto šanci poprvé a získaly 2. místo, čímž se na republiku nedostaly. Tenkrát nestačily na tým z jihočeské Kaplice.

Letos se v Horažďovicích připravovaly lépe a jejich šance byly mnohem větší. Vše jen záleželo na tom, jakého dostanou soupeře.

První zápas sehrály horažďovické florbalistky se středočeským Dolním Bousovem. „Měly jsme jasnou převahu a rozdrtily jsme „Dračice" 4:1. Dokázaly jsme uhrát i dvě minuty oslabení bez inkasovaného gólu hlavně díky skvělé obraně a supergólmance Aničce Chalušové," popsala první kvalifikační zápas trenérka týmu Jiřina Stichenwirthová z centra sportu při ZŠ Horažďovice, Komenského ulice.

Druhý zápas byl ale o něčem jiném. Horažďovice se střetly se soupeřkami z Týna nad Vltavou, které ovládly Jihočeský kraj.

„Zpočátku jsme jim stačily, ale během utkání nám začaly docházet síly, jichž měly týnské holky více. A to rozhodlo o naší prohře 2:4. Po skončení utkání nám všem tekly slzy zklamání, ale se ctí a slušností jsme podaly soupeřkám ruku a popřály jsme jim štěstí na republice," uvedla Stichenwirthová, která vysvětlila, že toto chování není na každém turnaji pravidlem a samy se několikrát přesvědčily, že ne každé družstvo dokáže zvládnout porážku. Malou útěchou pro horažďovický tým mohlo být, že nejlepšími hráčkami obou utkání byly vyhlášeny Eva Chalušová a Bára Kopelentová.

Družstvo s sebou mělo i dva dva fanoušky, bývalé žáky školy Adama Penu a Jakuba Chalupného, kteří ho během turnaje podporovali. Pena navíc i děvčatům pomáhal s tréninky a s taktikou hry přímo na kvalifikaci.

„I když se nám nesplnil sen o republikovém finále, není důvod ke zklamání. Dívky si ještě během nakupovacího odpoledne po kvalifikaci sehnaly další výbavu na florbal a nevykřikovaly, že s florbalem končí. Sestry Chalušovy dostaly nabídku hrát v plzeňském oddílu a věřím, že ji využijí. Dalším dívkám devátých ročníků budu držet palce, aby na středních školách měly možnost hrát florbal dál a rozvíjet se," popřála Stichenwirthová a dodala: „Osobně považuji náš úspěch za svou životní výhru, protože tohle jsem ani ve snu nečekala. Už večer, když jsme se vrátily domů z Plzně, jsem si namalovala a naplánovala sestavy na příští rok. Máme plno zkušeností a víme, v čem se máme zlepšovat. Budeme pilně trénovat, abychom v příštím roce byly opět úspěšné."