A když se k tomu přidá fakt, že se nejedná o přátelský zápas, ale o kvalifikační utkání o postup na mistrovství Evropy družstev 2017, může se klatovská sportovní veřejnost těšit na špičkový evropský stolní tenis.

„Na podzim jsme pořádali zápasy základních skupin kvalifikace ME v Plzni. Bylo to dvojutkání, ženy hrály proti Litvě a muži proti Turecku. Ženy nakonec postoupily na šampionát přímo, muži skončili ve své skupině druzí. Organizačně se zápasy v Plzni povedly, přišlo hodně diváků a na základě toho mě oslovil státní trenér Jindřich Panský, který je rodákem z Plzně, jestli bychom to dokázali v regionu zopakovat. Požadavek od svazu ale byl, aby se změnila lokalita. Máme dobrou spolupráci s Centrem míčových sportů a proto jsme se domluvili, že se barážové utkání mužů s Polskem, které skončilo ve své skupině jako my na druhém místě, odehraje v Klatovech,“ vysvětlil, jak se dostal reprezentační zápas do Klatov, za pořádající agenturu Roman Čech, jehož manželka je reprezentantkou ČR ve stolním tenise.

Poláci ve skupině dvakrát podlehli Slovinsku a dvakrát přesvědčivě porazili Belgii. Češi měli podobnou bilanci, dvě utkání s Rumunskem prohráli a naopak Turecko dvakrát porazili. Poláci odehráli všechna utkání ve skupině v sestavě Jakub Dyjas (43. místo ve světovém žebříčku), Daniel Gorak (82.) a Wang Zeng Yi (67.). Jednička týmu Dyjas působí v německé bundeslize a na loňském mistrovství Evropy v Budapešti vybojoval ve dvouhře bronzovou medaili.

„Očekávám vyrovnané utkání, ale chceme doma vyhrát. Pro obě utkání počítám s Tomášem Konečným, Dimou Prokopcovem, Lubošem Jančaříkem, Tomášem Treglerem a Tomášem Polanským. O konečném složení sestavy rozhodnu až přímo v Klatovech, musím ji poskládat tak, abychom získali tři body. Prokopcov a Konečný působí v polské nejvyšší soutěži, kde si mohli otestovat kvality a slabiny některých polských reprezentantů. Gorak hraje v Bogorii Grodzisk Mazowiecki, Wang Zeng Yi zase v Dojlidy Bialystok. Určitě tedy nepůjdeme proti neznámým soupeřům,“ řekl k české sestavě trenér Panský.

Utkání se hraje na tři vítězné zápasy. V prvním duelu proti sobě nastoupí česká jednička a polská dvojka, ve druhém česká dvojka a polská jednička a ve třetím trojky obou týmů. V případném čtvrtém zápase se střetnou týmové jedničky a v pátém týmové dvojky. Zápasy se hrají po sobě na jednom centrálním stole.

Odveta je na programu 18. dubna v polském Białystoku. Pokud bude stejné skóre, rozhodne poměr setů, případně míčků.