Předchozí
1 z 11
Další

Milan Hnilička poskytl 8. prosince v Praze rozhovor Deníku.Zdroj: Deník / Martin Divíšek

V článku, do něhož mají exkluzivní přístup uživatelé Deník Klubu, najdete reakce známých i méně známých funkcionářů - třeba kritiku tenisového bosse Iva Kaderky, pochybnosti šéfa atletického svazu Libora Varhaníka i spokojenost badmintonisty Petra Koukala. Podstatné je také aktuální vyjádření Národní sportovní agentury. Výsledky průzkumy totiž zůstávají jedním z kritérií pro rozdělení části státních dotací.

Čeští fotbalisté
Dusno v českém sportu. Fotbal útočí na Hniličku, jde o peníze

Mimochodem, o průzkumu se debatovalo také na pondělním jednání Národní rady pro sport. K žádné revoluční, převratné změně nicméně nedošlo. Národní sportovní agentura využije výsledky při rozdělování dotací. "Průzkum se na tom bude podílet zhruba šesti procenty," upřesnil mluvčí úřadu Jakub Večerka. 

Kompletní výsledky průzkumu:

Deník proto předsedům deseti nejatraktivnějších sportů z hlediska jejich aktivního provozování položil dvě otázky: 

1.Jaký názor máte na průzkum, odpovídají podle vás výsledky realitě?
2.Výsledky průzkumu ovlivní rozdělení dotací. Souhlasíte s tím, budete se tím nějak zaobírat?

Reakce funkcionářů najdete v kapitolovém pokračování článku (poznámka autora: sporty jsou seřazeny podle výsledků ankety).

Bowling

Ilustrační fotoZdroj: archiv

Karel Vopička, šéf České bowlingové asociace

O průzkumu:

"Potěšilo mě to, ale nepřeceňoval bych to. Sám si nejsem jist, zda můžeme takto srovnávat jednotlivé sporty. Trochu se dostáváme na tenký led. Na druhou stranu, bowling a kuželky provozuje velké množství lidí, přirovnal bych to třeba k lyžování. To také většina lidí provozuje pro zábavu a závodnímu lyžování se věnuje jen malá část."

O penězích:

"Tohle má plně v kompetenci Národní sportovní agentura. Nebudeme teď tlačit na to, abychom dostali peníze navíc, ačkoliv bych to kvitoval, protože i náš sport není takříkajíc levný. Nejvíc peněz platíme za pronájmy drah, nemáme žádné své bowlingové centrum a hrajeme výhradně v komerčních centrech. Třeba hodina tréninku tak obvykle vyjde na dvě stě korun."

Počet členů: 13 tisíc

Tenis

TENIS - ilustrační foto.Zdroj: DENÍK

Ivo Kaderka, šéf Českého tenisového svazu

O průzkumu:

"Raději nebudu prezentované tabulky komentovat, protože každý, kdo rozumí sportu v České republice, a myslím si, že je nás tady dost, nepotřebuje nahlížet do pseudo anket podobného typu. Nevím, proč je formou ankety zkoumáno něco, co je zcela jasné a pregnantní."

O penězích:

"Bez komentáře."

Počet členů: 69 791

Cyklistika

Petr Vakoč.Zdroj: Archiv Petra Vakoče

Petr Marek, šéf Českého cyklistického svazu 

O průzkumu:

"Mám k tomu výhrady, ale neznám přesnou metodiku toho průzkumu. Říkali jsme si, že budeme mezi sporty, které veřejnost nejradši provozuje, takže v tomto ohledu je třetí místo cyklistiky odpovídající. Co jsem si nemyslel, to je vítězný sport. Bowling na prvním místě opravdu nechápu."

O penězích:

"Doufám, že sport obecně dostane víc peněz. Nedokážu si představit, že by šlo na cyklistiku méně finančních prostředků než dosud. Měli bychom problém s mládeží, trenéry, oddíly. Překvapilo mě, že má rozhodovat toto kritérium, ale není brán na zřetel počet medailí, umístění. Co olympiáda? Vždyť vyhrát olympijskou medaili je to nejvíc! Sport je vidět, pro sportovce je to vrchol…"

Počet členů svazu: 5 tisíc ("Musíme posílit členskou základnu. Asi dáme licenci každému, kdo si koupí kolo.")

Lyžování

Krkonoše jsou plné lyžařůZdroj: Deník/ Michal Fanta

Lukáš Heřmanský, šéf Svazu lyžařů České republiky

O průzkumu:

"Lyžování patří mezi sporty, jehož pozice v prezentovaných tabulkách koresponduje s tradicí, úspěchy a popularitou v České republice. To, že tam například chybí snowboarding, bereme jako nepřesnost na úrovni interpretace a předpokládáme, že se započítával pod oblast lyžování. Jen nás zaráží naše pozice, stejně jako všech ostatních tradičních českých sportů, až za kuželkami a bowlingem, při vší úctě k těmto aktivitám. To vrhá vedle řady podobných udivujících výsledků na celý výzkum oprávněný stín pochybností."

O penězích:

"Budu se zajímat, jak to ovlivní rozdělení dotací. Dlouhodobě upozorňujeme na to, že lyžování a snowboarding jsou podfinancovány, a apelujeme, aby došlo k narovnání v oblasti státního financování sportovního prostředí. To bychom ostatně dělali i v případě, že by průzkum vyzněl úplně jinak, nebo by k jeho zveřejnění ani nedošlo."

Počet členů: 32 749 

Stolní tenis

Ilustrační fotoZdroj: čtk

Zbyněk Špaček, šéf České asociace stolního tenisu

O průzkumu:

"Ač jsem z toho měl obavy, výsledky průzkumu mě potěšily. U starší generace je hraní stolního tenisu dokonce na druhém místě. Dobrý dojem nemám z divácké atraktivity, ale tam je to dáno naším postojem. Netlačíme se třeba do České televize, která si vždycky stanoví nehorázné podmínky a chce po nás peníze."

O penězích:

"Myslím, že bychom měli dostat víc peněz. Mohu slíbit, že už máme projekty, které by mohly stolní tenis zase posunout dál. Hodně záleží, s čím ještě pan Hnilička přijde, budu se snažit si vše hlídat. Ale zatím mohu říct, že Národní sportovní agentura je krokem kupředu. Na rozdíl od ministerstva školství se její zaměstnanci neschovávají, komunikují s námi." 

Počet členů: 27 007 ("Upozorňuji, že stolní tenis je díky Číně nejrozšířenější sport světa.")

Plavání

Trénink s plavcem Janem Mickou v pražském PodolíZdroj: Deník / Martin Divíšek

Petr Ryška, šéf Českého svazu plaveckých sportů

O průzkumu:

"Popularita jednotlivých sportů se už zohledňovala kdysi v minulosti, takže nejde o novinku. To, že lidé plavou, není překvapení. V jiných průzkumech vždy bodovaly aktivity jako běhání, cyklistika a plavání. Musím říct, že i když to nechci kritizovat, tak otázky se mi zdály položené nešťastně. Kdyby se lidí zeptali, co dělají za sporty, dopadlo by to úplně jinak."

O penězích:

"Mám informaci, že letos je svazům garantováno minimálně 90 % prostředků z minulého roku. Pokud nám průzkum pomůže, potěší mě to. Ale nepředpokládám to."

Počet členů: Necelých 30 tisíc

Volejbal

Matěj Šmídl ještě v dresu Ostravy.Zdroj: Deník/Petr Zbranek

Marek Pakosta, šéf České volejbalové federace

O průzkumu:

"S výsledky průzkumu jsme se seznámili a co se týče volejbalu a jeho atraktivity provozování, můžeme být s výsledky spokojeni. Koresponduje s průzkumy, které jsme měli k dispozici již dříve. Změnou je, že agentura oficiálně přišla s novým, neotřelým pohledem na oblíbenost sportů v Česku. O tom možná měla být sportovní oblast informována s předstihem."

O penězích:

"V některých médiích bylo prezentováno, že průzkum bude mít vliv na rozdělení velké části finančních prostředků, což bylo nepřesné a vytržené z kontextu. Na zasedání Národní rady pro sport Milan Hnilička opakovaně potvrdil, že zůstává zachována kontinuita financování. Tak, jak je program vypsaný, každý sport dostane minimálně 90 % peněz roku 2020. Průzkum se tedy může promítnout na financování řádově v jednotkách procent. Ideální variantou je, aby se v oblasti financování sportu podařilo nastavit víceletou kontinuitu, která by respektovala například olympijské cykly.  Což také zaznělo na jednání Národní rady pro sport."

Počet členů: 44 450

Badminton

Petr Koukal při tréninku v roušce 1. prosince v Praze.Zdroj: Deník / Martin Divíšek

Petr Koukal, šéf Českého badmintonového svazu

O průzkumu:

"Není novinka, že badminton je populární. Když se může hrát, jsou badmintonová centra plná. A roste nám i talentovaná mládež, reprezentace se lepší. A přestože někdo ten průzkum kritizuje, myslím, že agentura jde správným směrem. Český sport potřebuje vizi - stát by se měl starat o nějaké sporty víc než o jiné. Někde se začít musí. A to bych řekl, i kdybychom dopadli hůř."

O penězích:

"Přáli bychom si víc peněz. Kdo ne? Ale my se vnímáme jako malý sport. Bylo by dobré, kdybychom získali jako svaz celou komunitu, tedy i lidí, co si jdou zahrát pro radost po práci. To je můj cíl. Pokud nám pomůžou dotace, říkám ano. Ale reálně ta popularita může při rozdělování přinést pár procent navíc."

Počet členů: Kolem 10 000

Šipky

Čeští šipkaři na mistrovství Evropy. Ilustrační snímekZdroj: ČŠO

Petr Šulc, šéf Unie šipkových organizací

O průzkumu:

"Musím přiznat, že mě popularita šipek u veřejnosti příjemně překvapila. Možná je to dáno tím, že to je sport pro každého. Může si je zahrát malý kluk proti sedmdesátiletému pánovi. Na druhou stranu, a teď půjdu paradoxně trochu proti sobě, se ukázalo, jak jsme jako národ líný. Ano, ti nejlepší šipkaři musí být v kondici, pořádně trénovat, posilovat, ale jinak je to sport snadný. Na rozdíl od atletiky či hokeje. To je dřina, asi proto lidé odpovídali, jak odpověděli…" 

O penězích:

"Nejdřív si řekněme, co dostáváme teď. Pár desítek tisíc. Sotva to pokryje chod jednoho člověka ze sekretariátu, k tomu jsou tam peníze na reprezentaci a mládež, ale ani to zdaleka nestačí. Bez členských příspěvků bychom nepřežili. Takže pokud teď dostaneme víc, můžeme se rozjet. A my víme, co bychom podpořili."

Počet členů: Kolem 12 000

Atletika

Zlatá tretra Ostrava - 59. ročník atletického mítinku proběhl 8. září 2020.Zdroj: Deník/Lukáš Ston

Libor Varhaník, šéf Českého atletického svazu

O průzkumu:

"Atletika je určitě mezi třemi nejpopulárnějšími sporty v České republice nejen z hlediska divácké atraktivnosti, ale i z hlediska provozování sportu. Fakt, že jsme v anketě týkající se provozování sportu na desátém místě, podle našeho názoru realitu neodráží a v tomto případě spokojeni nejsme. 

Jsme přesvědčeni, že tak, jak byla otázka v průzkumu položena, asociovala v respondentech z pohledu atletiky pouze atletiku na stadionech. V případě, že by byla otázka položena v celém jejím spektru, to znamená atletika a běhání, které je její integrální součástí, tak by musela naplnit obecně známou realitu. Každý den můžeme spatřit v parcích, na ulicích, podél řek atd. spoustu běžců, nemluvě také o více než dvou tisících organizovaných běžeckých závodech mimo atletickou dráhu."

O penězích:

"Předpokládám, že při rozdělování peněz převáží zdravý rozum a v olympijském roce, kde atletika obvykle tvoří páteř olympijského týmu (více než čtvrtinu celé výpravy České republiky), nedojde ke krácení peněz Českému atletickému svazu a naopak vzhledem k tomu, že peníze pro sport byly Vládou České republiky Národní sportovní agentuře navýšeny, si náš sport finančně polepší."

Počet členů: 82 947 ("Monitorujeme dalších cca 100 000 běžců, kteří se účastní organizovaných závodů, ale zatím nejsou součástí evidence Českého atletického svazu.")