Asi nejvíce diváků z Klatovska bude sledovat atletická klání a bude fandit rodákovi z Klatov, českému reprezentantu v hodu oštěpem Petru Frydrychovi, který s atletikou začínal coby žáček právě v městě pod Černou věží.

Petr se, pokud mu to čas dovolí, do Klatov rád vrací. V prosinci se tam zúčastnil dobročinného bazaru, kdy do aukce věnoval svůj oštěp. Naposledy ho mohli fanoušci v Klatovech vidět „naživo v akci" v květnu, kdy byl největší hvězdou atletické Velké ceny města Klatov. Byl to jeho první závod v sezoně a na stadionu pod Hůrkou hodil 80,05 metru.

Házel už od mala

Jak již bylo řečeno, Petr začínal s atletikou v Klatovech. Jeho trenérem byl Josef Pšajdl, který ho trénoval v žákovské a dorostenecké kategorii. Když byl mladý nadějný oštěpař na střední škole, začal Pšajdl při jeho tréninku spolupracovat s Miroslavem Krhounem, který pak, než šel Petr do pražské Dukly, plně jeho trénink převzal.

„Petr se dostal k atletice už na základní škole, kdy začal navštěvovat přípravku v našem oddíle. Nejdřív chodil s ostatními dvakrát týdně na tréninky, ale pak začal chodit denně i sám. Měl velký zájem, tak jsme se domluvili, že bude trénovat víc. Házení ho bavilo hodně už od mala, pořád zkoušel házet míčkem nebo oštěpem. A my jsme si samozřejmě všimli, že má švih a ránu v ruce, že je talent," vzpomíná na začátky současného olympijského reprezentanta na klatovské stadionu Pšajdl.

Poctivě trénoval

A Petra jeho zájem o házení neopustil, naopak, hodně na sobě dál zodpovědně pracoval. „Akorát se mu ze začátku moc nechtělo běhat, ale pak přišel na to, že bez toho to nejde. Ale jinak v tréninku se nikdy nestalo, že by cokoliv ošidil. Měl to v sobě, byl poctivý, jeho cílem bylo něčeho dosáhnout a šel za tím," uznal Pšajdl.

Jeho cíl a poctivost v tréninku začaly brzo nést ovoce. Od žákovských kategorií se zúčastňoval mistrovství republiky a vozil z nich pravidelně medaile. Právě díky výkonům v žactvu i dorostu, kdy se zúčastňoval i mezistátních závodů, se atletický talent z Klatov dostal do povědomí trenérů ze špičkových klubů.

„Když Petrovi bylo osmnáct, už házel daleko. Studoval tady v Klatovech průmyslovku a chtěl jít dál na školu do Prahy. Tak jsme mu dál chtěli pomoct ve sportovním růstu a poohlíželi jsme se po pražských klubech, kde by měl dobré podmínky," řekl klatovský trenér.

Splnil si sen

Shodou okolností zrovna v té době skončil s reprezentací světový rekordman Jan Železný, který šel trénovat do pražské Dukly a sháněl nové svěřence. Petra už si všiml dříve, tak se mladý oštěpař i díky Krhounovi, který ho v té době trénoval, dostal „pod křídla" nejlepšímu českému oštěpaři.

„Petrovi se splnilo přání. Už jako dorostenec totiž toužil po tom, aby si mohl zaházet s Železným nebo kdyby ho trénoval," prozradil Pšajdl a dodal, že samozřejmě bude Petrovi na olympiádě fandit a přeje mu, aby všechny překvapil.