Štiplavé bublinky v očích mladému jezdci nevadily, jeho vítězství bylo vydřené, ale zasloužené.


„Už první rychlostní zkoušku jsme jeli velmi rychle a porazili i Vencu Pecha, což jsem nečekal, neboť on Čínovský okruh umí. To byl základ úspěchu, protože se celý závod jel velmi rychle a nikdo neudělal žádnou chybu,“ řekl v cíli jezdec Škody Fabia S2000, který na dotaz Deníku přiznal, že mu trochu pomohla pětivteřinová penalizace, kterou hned v první RZ dostal jeho soupeř Roman Kresta. „Raději si to rozdávám přímo na trati, ale je pravda, že bez ní by to bylo ještě větší drama, tahali bychom se o vteřiny a možná i desetinky,“ uvedl Valoušek, který si zvyká na auto. „Učíme se ho využívat stále lépe a lépe, ale rezervy stále máme,“ připustil.

Druhý Roman Kresta sice neuspěl s protestem proti penalizaci, přesto na cílové rampě sportovně uznal, že Valoušek zvítězil zaslouženě. „Snažili jsme se jet nejrychleji, jak to šlo, ale nebylo to na víc, než na druhé místo. Před námi jsou ale další soutěže a musíme zapracovat na voze, abychom byli více konkurenceschopní,“ řekl pilot Peugeotu 207 S2000.


Spokojenější byl Jaromír Tarabus, který dojel s Fordem Fiesta S2000 na třetím místě. „Měli jsme trochu problémy s autem a udělali jsme i pár chyb, ale jsme v cíli a za umístění jsme rádi,“ prohlásil Tarabus. Toho o bronz chtěl připravit Plzeňan Václav Pech s produkčním Mitsubishi Lancer EVO IX a moc nechybělo, ale jeho naděje zhatil porouchaný diferenciál, kvůli němuž absolvoval několik erzet jen s pohonem jedné nápravy. „Ono to ale nebylo jen o autě. Já jsem dělal chyby a úplně mi to nesedlo, takže za čtvrté místo jsme rádi,“ přiznal Pech, pro něhož je Šumava takřka domácí tratí. Teď už se ale chystá na další podnik domácího šampionátu v Českém Krumlově, kde věří, že auto bude mít zase řádně připravené.

„Premiérový start a hned vítězství, to je úplný sen, s tím jsem vůbec nepočítal,“ jásal v cíli 19. Historic Vltava Rallye český jezdec Miroslav Jansta, který se svým Opelem Kadett dokázal porazit konkurenci z celé Evropy. „Soutěž byla hrozně těžká, zejména páteční etapa, kde se jelo velmi rychle a čekalo se na chybu,“ hodnotil jezdec Vltavu, které složili poklonu i zahraniční jezdci. „Trať byla náročná, ale nádherná. Skvělí byli i diváci,“ pronesl v cíli rakouský jezdec Johanes Huber, který si s Porsche 911 Carrera dojel pro pohár za třetí místo v evropském šampionátu.