Druhý závod sezony má za sebou klatovský závodník v Ice Cross Downhillu Václav Kosnar. Po hlavním závodě RedBull Crashed Ice v Japonsku se dvaadvacetiletý sportovec vydal na dílčí závod do rakouského Judenburgu zvaný Riders Cup ATSX250, kde si vítěz připsal do světového žebříčku 250 bodů.

Zatímco ve spořádaném Japonsku skončil Kosnar až pětačtyřicátý, v zemi desítek vrcholků Alp si výrazně polepšil. Předvedeným výkonem i ve výsledkové listině. Kosnarovi trať, která byla postavena na modifikované sáňkařské dráze, sedla. A výsledek? Konečné jedenácté místo. A to je velký úspěch!

„Do Judenburgu jsme vyrazili už den před kvalifikací. Cestou do Rakouska nás provázelo pěkné sněžení. Odpoledne po příjezdu nás čekalo seznámení s tratí. Musím říct, že byla fakt rychlá. Hlavně na výjezdu ze šikany na dlouhou rovinku byla znát výjezdová rychlost,“ přiblížil Kosnar první den na rakouské akci.

„O den později se jela kvalifikace. V prvním kole jsem zajel jedenáctý nejrychlejší čas. Ve druhé jízdě jsem to chtěl zkusit vylepšit a podle toho také přizpůsobil jízdu. V šikaně jsem se dostal až za hranu svých možností a mantinel už na mě čekal s otevřenou náručí. Byla to rána jako z děla a bylo jasné, že svůj čas z prvního kola už nevylepším,“ pokračoval.

Nehoda v Nýrsku.
V Nýrsku srazil řidič chodkyni

Do finále byl klatovský mladík nasazen na třináctém místě, neboť ve druhém kole kvalifikačních jízd ho časově přeskočili dva jezdci. „V první finálové rozjížďce jsem si to v poklidu hlídal a jednoho závodníka jsem pustil před sebe. Do další rozjížďky jsem jel se stejnou taktikou. Pochopitelně mě tam už ale čekali silnější soupeři,“ poodkryl další pokračování sveřepého setkání borců s noži.

„V první zatáčce jsem si vybojoval druhé místo a to jsem dovezl až do cíle. Tady už jsem věděl, že splním své cíle pro tento závod. Měl jsem z toho radost a zároveň jsem se chtěl porvat o postup do další rozjížďky. Čtvrtfinále bylo od startu vyrovnané a na rovince před šikanou se mi podařilo dostat se z třetí pozice na druhé místo, které by znamenalo postup. Jezdec, který byl první, si moc dobře hlídal, abych ho nemohl předjet. Tak jsem si řekl, že zkusím druhé místo ubránit. Třetí jezdec, který měl však stejné plány jako já, nás ale oba takřka sněhem po vnějšku přejel. V té rychlosti to nebylo úplně dobře rozeznatelné, kde je ještě led a kde sníh, který vám doslova sežere nohy,“ uvedl Kosnar.

„K postupu do semifinále finálových jízd chybělo opravdu jen pár metrů,“ smutnil. Cesta rakouským Riders Cupem tak skončila ve čtvrtfinále. Celkové jedenácté místo je však úspěchem. „Čtvrtfinále hodnotím jako velký úspěch a jsem hrozně rád, že se to všechno takhle povedlo. V konečné klasifikaci jsem skončil nejvýše z české výpravy na konečné jedenácté pozici,“ dodává na závěr spokojený Václav Kosnar.

Ilustrační foto
Budou investovat do kostela