Zlatou medaili si v deblkánoi v kategorii do 16 let společně se svým parťákem Denisem Wendlem vyjel reprezentant Kanoistického klubu Klatovy Vítek Pohanka. Cennějším výsledkem ale pro mladého klatovského vodního slalomáře byla při účasti necelých 90 závodníků bronzová medaile z kajaku mezi U16, historicky první cenný kov z mistrovství ČR v této disciplíně.

Stálicí mezi světovou dorosteneckou špičkou už je bronzová medailistka z MS, kajakářka Klubu vodních sportů Sušice, Antonie Galušková, která sahala v Českém Vrbném po titulu, ale jeden dotek ji odsunul v kategorii do 16 let na druhé místo a v kategorii do 18 let na místo třetí. „S medailí jsem spokojená. Trať byla docela zamotaná a moc dobře se mi nejelo. Na jedenácté bráně jsem dostala šťouch, který nebyl a kvůli tomu jsem nevyhrála. Je škoda, že se na protest nesmělo použít video, protože by každý viděl, že jsem se k tyčce ani nepřiblížila. Ty dvě sekundy za dotek mně chyběly," řekla k závodu Antonie.

PRVNÍ MEDAILE NA MČR Z KAJAKU

Po úspěšné účasti ve finále evropského juniorského poháru, které se konalo na stejné trati začátkem srpna, doufal Vítek, že ho štěstí neopustí ani při domácím vrcholu sezony. První jízdu na kajaku zajel klatovský závodník v dobrém čase a hlavně čistě, všech 21 branek bez jediného doteku. To se nakonec ukázalo jako nejdůležitější.

Do druhé jízdy šel Vítek s výsledkem, který v danou chvíli znamenal druhé místo. „Druhou jízdou se většina takto zkušených závodníků zlepšuje, proto musel i Vítek zkusit zajet ještě rychleji. To se mu však nepodařilo a navíc přišly i doteky. Vítkovi se tak do hodnocení počítala povedená první jízda," okomentoval druhou jízdu Vítkův trenér a otec Jiří Pohanka, který po jízdě svého syna musel ještě trnout při jízdách sedmi soupeřů. „Tak dlouhý závěr závodu nepamatuji. Nejdříve si Jakub Krejčí opravil první jízdu a poslal mě na třetí místo. Ostatní kluci se ale naštěstí přede mě už nedostali. Mám první medaili z kajaku na mistrovství republiky. Super pocit," byl po závodě šťastný Vítek.

Náladu si klatovský reprezentant vylepšil ještě titulem mistra České republiky v deblkánoi.