Ty nasbíraly celkem třicet bodů, když v deseti zápasech z celkových dvanácti odehraných odcházely ze hřiště v roli vítězek. Hořkost porážky okusily pouze ve dvou případech. V sedmém kole podlehly těsně 1:2 nakonec pátým Sokolkám Neznašovy a o body je obraly také stříbrné Vodní Panterky, které je porazily 2:0.

„Nakonec to ale všechno dobře dopadlo. Máme zlato. Jsem šťastný, že to náš tým, který je skvělou partou na hřišti i mimo něj, znovu dokázal. Všem hráčkám patří můj velký dík, odvedly parádní práci. Soutěž je dnes tak vyrovnaná, že nikdo dopředu neví, jak zápas dopadne. Je těžké předem určit favorita. O to více si zlatého úspěchu cením," uvedl spokojený trenér PS Křeč Mochtín Luboš Chmel. Ten přiznal, že mu před některými zápasy přibývaly vrásky na čele, když se mu kupily omluvenky od hráček. „Jsou to nejen fotbalistky, ale také mají svá zaměstnání, studia a rodiny. A mnohdy tohle vše skloubit s fotbalem není vůbec jednoduché," vysvětlil kouč a ještě vyzdvihl velkou devizu svého družstva. „Je to kromě výborné party také herní a střelecká vyrovnanost hráček. A nesmím zapomenout oporu mezi třemi tyčemi, naši gólmanku," dodal.

Barvy PS Křeč Mochtín ve zlaté lize hájily: Pavlína Bučková – Monika Faltínová, Helena Němcová, Markéta Rajalová, Barbora Krýslová, Gabriela Kaňáková, Jitka Šupová, Klára Kulhánková – Karolína Jílková, Petra Levá Strnadová, Petra Čubanová, Yvetta Chmelová, Julie Chobotová a Marie Hofmeisterová.

Šelmy vyloučeny

Letní Dívčí amatérskou fotbalovou ligu hrálo celkem osm družstev, šest z Klatovska a dvě z jižního Plzeňska. „Kvůli porušení pravidel však ze soutěže byly vyřazeny Šelmy Blovice. To sice konečné pořadí družstev nijak neovlivnilo, protože blovický tým nikomu body nesebral, ale výrazně se diskvalifikace promítla do vyhodnocení individuálních výkonů. Výsledky zápasů s Blovicemi se totiž podle pravidel ligy nezapočítávaly do konečného hodnocení," uvedl ředitel soutěže Jaroslav Toninger.

Diskvalifikace týmu z Blovic a nutnost zrevidovat statistiky soutěže byl důvod, proč se slavnostní vyhlášení výsledků konalo až v rámci 10. kola zimní ligy. Delší časový odstup od konce soutěže způsobil formálnější charakter vyhlášení a skromnější účast. Radost vítězkám tento fakt ale nezkazil.

„Křečandy" vyhrály letní soutěž už v roce 2013, o rok později jim zlato „vyfoukly" fotbalistky bolešinské Kobry Stars. Ty v roce 2015 skončily s devatenácti body těsně pod bednou. Stříbrné Vodní Panterky si vykopaly třiadvacet bodů, což je o sedm méně než vítězky a o tři více než bronzové Andělky z Velkého Boru.

Individuální ceny

Cenu pro nejlepší brankářku tentokrát získaly dvě gólmanky, které v průměru inkasovaly gól na zápas. Nejlepšími gólmankami byly Dana Francová ze Sokolek Neznašovy a Michaela Strašková z Vodních Panterek. Strašková je zástupkyní mladé generace, Francová je nejzkušenější hráčkou a stálicí celé soutěže. Mezi těmito gólmankami je neuvěřitelný věkový rozdíl 38 let. Na záda této dvojici dýchala brankářka PS Křeč Mochtín Pavlína Bučková, jejíž velice slušný průměr 1,08 inkasované branky na zápas ji přisoudil bronzovou příčku.

Celkem se mezi třemi tyčemi vystřídalo osmnáct brankářek, z toho pouhých šest odchytalo více než polovinu soutěžních zápasů, kterých bylo dvanáct. Zajímavostí je, že se mezi tuto šestici nedostaly brankářky Devils Dvorec. Ty se totiž v zápasech vždy po poločase střídaly.

Do letní ligy se zapojilo celkem 109 hráček. Nejpilnějšími střelkyněmi byly hráčky Andělek Velký Bor Simona Toningerová a Jitka Niklová, které daly shodně po devíti gólech. Toningerové na to ale stačilo deset zápasů, o dva méně než Niklové, a tak získala cenu pro nejlepší střelkyni. Andělky pronásledovala trojice z PS Křeč Mochtín, osmigólová Petra Levá Strnadová a sedmigólové Petra Čubanová a Karolína Jílková.

V letní lize museli rozhodčí dvakrát vytáhnout žlutou kartu. Tu vyfasovaly Křečanda Markéta Rajalová a plánická Jindřiška Veselá.