Chtěla medaili

Před závodem se Karolína netajila tím, že je to její vrchol letošní sezony, že přípravě obětovala spousty času a energie a že by ráda přivezla medaili. To se jí totiž již zázračně podařilo před dvěma lety na juniorském mistrovství světa ve Francii, kdy jako absolutně nejmladší, tenkrát patnáctiletá závodnice, získala stříbrnou medaili.

„Před dvěma lety odjížděla do Francie na zkušenou, letos do USA již jako jedna z vážných adeptek na medaili," uvedl její trenér a otec Vladislav Galuška.

Jasný postup

Program mistrovství byl dlouhý. Český tým do USA odletěl s předstihem, aby se srovnal s časovým posunem sedmi hodin a s obrovským teplem, sužujícím v ten čas USA.

V rozjížďkách skončila Karolína na druhém místě a o den později semifinálovou jízdu dojela na třetím místě. S přehledem si tedy zajistila finále, do kterého postoupilo deset nejlepších juniorek světa.

„Po všech předchozích rozjížďkách i semifinálové jízdě bylo všem přihlížejícím jasné, že půjde hlavně o osobní souboj mezi Karolínou a jednou z nejlepších kajakářek světa Jessicou Foxovou. Australanka Jessica, která je o rok starší než Karolína, skončila před rokem školu a celý rok se připravovala na londýnské olympijské hry. Její vizitkou kvality je i to, že v letošním roce na světovém poháru seniorů neskončila nikdy hůře než osmá. Karolína na druhou stranu nikdy žádný světový pohár nejela," vysvětlil Galuška.

Zlato, nebo stříbro?

Již na mezičasech finálové jízdy bylo jasné, že ostatní dívky ve finále budou závodit jen o bronzovou medaili. Karolína po dojetí své jízdy vedla a v cíli čekala na poslední dvě dívky.

„Bylo divné sedět v lodi a čekat, jak to dopadne. V duchu jsem se moc radovala již z jisté medaile a zároveň jsem skoro brečela nad velkou chybou, kterou jsem udělala na kombinaci branek 16 a 17," řekla po závodech nadějná reprezentantka z Tedražic.

Rakušanka Viktoria Wolffhardtová, která jela jako předposlední závodnice, již na mezičase v půlce trati ztrácela na Karolínu více než šestsekund a Karolína již dopředu věděla, že ji minimálně stříbro nemine. Australanka, která vjížděla na trať jako poslední, v závodě zásadní chybu neudělala a nakonec se mohla radovat z titulu mistryně světa stejně jako před dvěma lety.

Karolína získala pro Českou republiku cennou stříbrnou medaili. „Jsem šťastná z výsledku a smutná z chyby. Bylo možné vyhrát," řekla Karolína po skončení závodu.

S týmem bronz

Její vystoupení na MS ale ještě nekončilo. „Okamžitě po jejím propuštění z rukou kontrolních a dopingových komisařů, po přijmutí mnoha gratulací a medailové ceremonii se Karolína musela připravit na svůj druhý pokus o medaili v závodu tříčlenných týmů, který začínal již dvě hodiny po její finálové jízdě," uvedl Galuška.

Český tým startoval ve složení – Galušková (Sušice), Valíková (Dukla) a Mrůzková (Opava). Karolína startovala jako první a snažila se udávat hned od začátku svižné tempo. Mrůzková se však v nejtěžší pasáži převracela a jen s velkou obtíží zachránila situaci. Naštěstí české holky neztratily duchapřítomnost, opět se srovnaly a dojely si pro bronzové medaile.

„Karolína se vrací domů s dvěma medailemi a s pocitem, že se jí vrátilo to, co letos do tvrdé přípravy vložila. I když stála na startu finálové desítky opět jako jedna z nejmladších, zbytku juniorského světa ujela rozdílem třídy. Většina dívek z první světové desítky včetně Foxové příští rok totiž odchází do kategorie U23. Za zajímavost stojí, že by letos Karolína mezi dívkami o pět šest let staršími v kategorii do 23 let skončila svým výsledkem těsně na čtvrtém místě. V letošním roce Karolínu čeká na podzim druhý vrchol sezony – mistrovství Evropy juniorů, které se jede ve slovinském Solkanu. Z kontinentálního mistrovství Karolína ještě žádnou individuální medaili nemá a snad jí nebude svazovat ruce fakt, že tam bude po skvělém výsledku z USA brána za jednu z největších favoritek," dodal trenér.