Ze sportovního areálu v Rychnovku nedaleko Jaroměře si o víkendu přivezli senzační stříbrné medaile z trojic.

„A to jsme na východ Čech odjížděli s tím, že už umístění na pátém až osmém místě by bylo nad plán," pochvaluje si jeden z trenérů Horažďovic Ladislav Barák.

V sobotních dvojicích přitom Západočeši nijak nezářili. Obě sestavy – Horažďovice A (Filip Hokr, Josef Slavíček) a Horažďovice B (Martin Buriánek, Tereza Štěchová) – se totiž s turnajem rozloučily už v osmifinále. „Zatímco áčko hrálo velmi solidně a vypadlo až posledním možným míčem v souboji s Valašským Meziříčím, béčko se trápilo se základními herními činnostmi a osmifinále bylo jeho maximem," říká Barák.

Nedělní šampionát trojic byl už něco docela jiného. Sestava Filip Hokr, Martin Buriánek, Josef Slavíček a střídající Tereza Štěchová prokráčela turnajem až do finále. Ze skupiny šli Horažďovičtí po porážce s Prostějovem a výhře nad Modřicemi z druhého místa. V osmifinále vyřadili Horní Radechovou a ve čtvrtfinále senzačně skolili jednoho z favoritů, středočeský Stratov. „Hráli proti nám kluci o dva roky starší a v prvním setu nás rozstříleli. Jenže do druhého jsme pozměnili obranu a karta se obrátila. Po výhře 2:1 jsme měli jisté semifinále," prozrazuje horažďovický kouč. To ale nebyl konec. V semifinále Západočeši zdolali ve vypjatém zápase Dynamo České Budějovice. „Do utkání jsme přitom vstoupili vlažně a opět hladce ztratili první set. Ve druhém jsme prohrávali už 0:4, ale po timeoutu se kluci dokázali neuvěřitelně zvednout a podruhé v krátkém čase celý zápas otočit. Náš výkon proti kvalitnímu protivníkovi zejména na konci druhého a ve třetím setu si troufnu označit za excelentní."

Ve finále před více než stovkou diváků sice horažďovická sestava nestačila na superfavorita z Prostějova, i tak ale mohli nohejbalisté z Pošumaví odjíždět maximálně spokojeni.

„Proti Prostějovu bychom museli hrát s blokem, na to však ještě kluci nemají věk ani parametry. Celkově jsme ale mimořádně spokojeni, pro medaili jsme totiž určitě nepřijeli. Zaměřili jsme se v posledních trénincích na příjem servisu a přineslo to své ovoce. Naše mezihra dnes byla velmi kvalitní a hlavně díky tomu jsme přetlačili i fyzicky vyspělejší konkurenty. Cením si i toho, že jsme dokázali zvednout hlavy v kritických momentech. Máme velkou radost z předváděné hry, ale nemá smysl přeceňovat konečné umístění. Přálo nám totiž i potřebné štěstí, na druhé straně jsme mu šli svým kompaktním výkonem naproti," uzavřel po zápase trenér Barák.

Pořadí MČR trojic starších žáků v nohejbale (15 trojic):

1. TJ Sokol I Prostějov, 2 TJ Sokol VYNK Horažďovice Hapon (Hokr, Buriánek, Slavíček, Štěchová), 3. SK Kotlářka Praha, 4. TJ Dynamo České Budějovice.