Konec nohejbalové I. ligy v Janovicích. Tato zpráva nepříjemně zasáhla janovické mužstvo i fanoušky. Sportovně technická komise Českého nohejbalového svazu totiž vyloučila minulý týden na svém zasedání družstvo mužů NK Janovice z I. ligy.

Navíc ho potrestala pokutou 10 000 Kč a sestupem o dvě soutěže níže, to je do krajského přeboru.

Žáci nejezdili na turnaje

Přitom jsou v tom janovičtí muži nevinně. Důvodem vyloučení totiž bylo nesplnění podmínek o účasti družstva žáků NK Janovice na turnajích.

„Pokud chceme hrát I. ligu v nohejbale, tak dáváme přihlášku do soutěže a zároveň se zavazujeme splnit soutěžní řád. V něm stojí, že musíme mít žactvo, které objede bezpodmínečně pět ze sedmi turnajů žáků. Jelikož naši žáci absolvovali teprve jeden turnaj a do konce zbývají už jen tři, nejsme schopni tuto podmínku dodržet a tím pádem následuje – jak stojí v soutěžním řádu – vyloučení ze soutěže a pád o dvě třídy dolů, což znamená až do krajského přeboru," vysvětlil vedoucí mužstva NK Janovice Martin Bohatý.

Ten uvedl, že tým janovických žáků tvoří hráči, pro něž nohejbal není prioritním sportem. V prvním turnaji vysoko prohráli a prý je úplně přešla chuť absolvovat další turnaje. Vedení žákovského týmu sice slíbilo, že potřebný počet turnajů odehrají, ale nakonec na ně vůbec hráči neodjeli. „Ti kluci jsou ještě hodně mladí a vůbec si neuvědomili, co tím, že nejeli na turnaje, způsobí," myslí si Bohatý.

Co dál?

Pro janovické muže, kteří letošní sezonu měli solidně rozjetou, byl trest velkou ranou. „Máme nové zázemí, kurty, jednali jsme o hostování a přestupech posil, a teď tohle. Vedení oddílu bude jednat o tom, zda se v příští sezoně přihlásíme do krajského přeboru a přes II. ligu se pokusíme vrátit zpět do I. ligy, nebo jestli zvolí jinou variantu," dodal Bohatý, který doplnil, že Janovice sice dostaly nabídku dohrát soutěž, ale ty ji odmítly a se svazem se domluvily na okamžitém ukončení působení v I. lize.