Závěr minulého roku strávili tito tři kajakáři z klatovského okresu na soustředění ve Spojených arabských emirátech. Na začátku roku se vrátili domů uzavřít školní klasifikaci, aby 18. ledna opět nasedli do letadla a vyrazili do Austrálie.

Na trati v Penrithu poblíž Sydney, kde se v roce 2000 konaly olympijské hry, se připravují na nominační soutěže do reprezentačního týmu ČR ve skupině nejlepších světových závodníků a profesionálů. „Jsou zde momentálně pro vodní slalom nejideálnější podmínky na světě. Počasí pro Evropana je v Austrálii v tuto dobu extrémně teplé. Nezřídka teploty dosahují přes 45 stupňů. Nanášet na sebe každou chvíli vrstvu opalovacího krému je pro Evropana nezvyklé. I hadi a pavouci občas člověka vyděsí,“ popsal podmínky na opačné polokouli šéftrenér KVS Sušice a otec Karolíny a Antonie Vladislav Galuška, který přidal i střípky z tréninku: „Děcka jsou na vodě každý den asi tři hodiny. K tomu posilování, běh a kompenzační cvičení. Mají toho hodně. Neděle je jediný den volna, kdy si mají šanci odpočinout od tréninku a vidět kousek Austrálie. Každý den si dopisují věci do školy a učí se. Často během dne i usnou.”

Masopust v Chanovicích.
FOTOGALERIE: Maškary chodily po vsi několik hodin

ZMĚŘÍ SÍLY SE ŠPIČKOU

Tento víkend se v Penrithu koná závod světové série – Australian Open. „Na startu se objeví cca 100 kajakářů a 60 kajakářek. Nebude chybět moc kajakářů z první světové desítky. Všichni budou startovat v kategorii seniorů. Antonie a Vítek budou mimo to zařazeni do kategorie juniorů a Karolína do kategorie 23 let,“ doplnil k první závodní prověrce v roce 2018 Galuška.

„Tréninky jsou náročné, takže jsem hodně unavená a všechno mě bolí. Ale na závody se těším, místní trať mě baví. Minulý rok mě finále mezi seniorkami uteklo o dvě místa. Juniorskou kategorii se mi povedlo vyhrát. Letos je tu zase hodně dobrých kajakářek, tak jsem zvědavá, jak se s tím poperu. Taťka mi stejně před závodem řekne, že jsem zase o rok lepší, ať si z toho nedělám hlavu,” řekla k blížícímu se Australian Open juniorská mistryně světa z minulého roku Antonie Galušková.

Záchytka. Ilustrační foto.
Zmatený Belgičan nevěděl, kde je ubytovaný, skončil na záchytce

To pro juniorského mistra světa na deblkanoii Víta Pohanku, který se chce ale v nové sezoně soustředit především na kajak, bude australský závod první přímou konfrontací se světovou špičkou. „Jsou tu nejlepší závodníci na světě. Nikdy jsem si nemyslel, že budu trénovat na jedné trati s olympijským vítězem Joem Clarkem z Anglie. Když jsem mu řekl na tréninku o fotku, tak hned přijel a byla s nim legrace. Na Australian Open se moc těším, protože budu poprvé v životě závodit s nejlepšími jezdci světa. Zkusím jet jak o život, ale nevím, zdali to bude k něčemu platné,” řekl Pohanka.

USPĚLI V ANKETĚ

I když jsou jsou sestry Galuškovy a Vít Pohanka až v daleké Austrálii, dosáhli na začátku února úspěchu i na domácí scéně v anketě Nejúspěšnější sportovec roku 2017 okresu Klatovy. Karolína vyhrála v kategorii dospělých, Antonie byla první v kategorii mládeže a Vítek skončil ve stejné kategorii na třetím místě. „Moc si vážím toho, že jsem vyhrála dospěláckou kategorii. V roce 2017 jsem byla posledním rokem členka KVS Sušice, pro rok 2018 již budu muset přestoupit do USK Praha a proto mě o to více mrzí, že jsem se na vyhlášení v Sušici nemohla dostavit,“ řekla k vítězství ve sportovní anketě česká seniorská reprezentantka a druhá žena mistrovství Evropy v kategorii do 23 let Karolína Galušková.

Vyhlášení ankety Nejúspěšnější sportovec roku 2017 okresu Klatovy v Sušici.
Královnou je Galušková, hvězdou Krůsová