Po výborném výkonu v krajském přeboru Plzeňského a Karlovarského kraje v Plzni, kde Galuška získal zlatou a Švejd stříbrnou medaili, byli oba chlapci nominováni do celostátního finále, které se konalo poslední březnovou neděli v Brně.

V celostátním finále se opakovaly výsledky z Plzně. Galuška ve své kategorii, ve které závodili i podstatně vyspělejší hoši, zvítězil a jeho o něco mladší tréninkový partner Švejd obsadil druhé místo. „Oba soutěž brali hlavně jako hezké zpestření chladných dnů. Závodilo se ve dvou disciplínách, jejichž výsledky se sčítaly. První disciplínou byla jízda na kajaku na čas na dvě délky plaveckého bazénu, přičemž závodník musel absolvovat tři eskymácké obraty při jízdě v každém směru.

V Klatovech bylo letos pokáceno 52 stromů po celém městě.
Peticí bojují proti kácení stromů v Klatovech

Eskymácký obratEskymácký obrat je základní dovednost každého vodáka, který chce jezdit na divoké vodě. Když se loď převrátí a je dnem vzhůru, vodák má hlavu pod vodou. Záběrem pádla vedeným obloukem kolem lodi po hladině se loď přetočí zpět do polohy "dno dole – paluba nahoře" a jako poslední se z vody vynoří hlava vodáka.

Druhou disciplínou bylo zvládnutí co nejvíce eskymáků za 30 sekund,“ přiblížil soutěž trenér KVS Sušice Vladislav Galuška.

Závodníci KVS Sušice tak v závodech zúročili pravidelné zimní tréninky v krytém sušickém bazénu. „Po tréninku v brankách se vždy věnujeme eskymáckým obratům, které každý umí jak bičem mrská. Eskymovat s pádlem kluky už ani moc nebaví, protože je to moc jednoduché. I desetiletý špunt z našeho oddílu, který by se bez pádla na lodi převrátil hlavou dolů uprostřed lipenské přehrady, by nacvičeným grifem plácnul rukou do vody a byl by okamžitě hlavou nahoře. Tuto soutěž beru s úsměvem, ale je opět vidět, že díky možnosti trénovat v zimě pod střechou sušického bazénu jsme i v eskymování dále než ostatní,“ je s přípravou spokojen trenér Galuška.

A kdo by se chtěl sušickým medailistům vyrovnat, musel by za 30 sekund udělat 12 až 13 dokončených plně protočených eskymáckých obratů.

Nehoda u Rabí.
Muž otočil auto na střechu, žena vyletěla ze silnice a „trefila“ strom