Závodit se bude o prvním říjnovém víkendu a již v tuto chvíli se seznam přihlášených plní spoustou zajímavých jmen. Aktuální seznam přihlášených posádek najdete na stránkách organizátora soutěže pamk.cz.

Na účastníky rally čeká sedm rychlostních zkoušek a víc než třiaosmdesát „ostrých" kilometrů. Chybět nebude divácky oblíbený klatovský okruh u Čínova. Klatovská rally doplní počet soutěží v letošním seriálu Mistrovství České republiky v rally na šest.

Pořadatel podniku Pošumavský auto moto klub v AČR Klatovy (PAMK) nemá na přípravu soutěže mnoho času. Obvyklá příprava takovéto automobilové soutěže trvá celý rok, PAMK měl po zrušení příbramské rally na její přípravu pouze dvanáct týdnů. Že se pořadatelům přípravy daří je zřejmé i ze seznamu přihlášených posádek, jejichž počet, necelé dva týdny před uzávěrkou přihlášek, překročil třicítku. Z počtu přihlášek vyplývá, že závodníci již pojali k novému závodu důvěru.

„Pochopitelně nepředpokládáme, že se u nás na startu objeví celá špička všech kategorií národního šampionátu. Mmnohé jeho otazníky vyřešila již zlínská Barum rally, odkud si mohli závodníci odvézt vydatnější porci bodů, než na ně čeká v Klatovech," vysvětlil ředitel soutěže Jiří Valenta, jenž však vzápětí s optimismem doplnil: „Leccos ale v „mistráku" ještě v sázce je, a tak jsme moc zvědavi například na boj o šampióna kategorie 2WD či na přesné rozdání karet v první desítce absolutního pořadí."

Bude na co koukat

Jako úplně první se do soutěže přihlásil staňkovský Přemysl Budín s Renaultem Clio Sport, spadajícím do třídy osm, ve které se přesné konečné pořadí vyjasní právě až v klatovském cíli. O absolutním mistrovi republiky naopak již rozhodnuto je. „Přesto máme zprávy, že aspoň jeden z medailistů letošního MČR by se na našem startu objevit měl," řekl dobrou zprávu pro fanoušky Valenta.

I přes absenci některých posádek se bude nač dívat. „Už v tuto chvíli jsou přihlášeni například Martinové Vlček a Hudec se Škodami Fabia Super 2000, Radoslav Nešpor s atraktivním Porsche 997 GT3, či oblíbený Václav Kopáček se Subaru Impreza. Obzvlášť nás ale potěšilo, jak velký zájem mají o start na soutěži domácí posádky. I kvůli nim jsme vypsali Pohár pořadatele, kde mohou závodit i jezdci s dravými historickými vozy či s auty, která obvykle startují jen v rámci Rallysprint série. Právě do této kategorie, přestože tam nejde o mistrovské body, máme v současné chvíli nejvíce přihlášených," doplnil Valenta.

Po jarní premiéře na Rallye Šumava Klatovy bude na programu opět i Rally Legend, jejíž dobrá duše Jiří Nejdl nachystal překvapení – na sedadlo jeho spolujezdce bude mít možnost usednout některý z fanoušků.

Rally Klatovy 2015 odstartuje v sobotu 3. října a tentýž den odpoledne dovezou jezdci své vozy i na cílovou rampu. Už v pátečním podvečeru budou mít fanoušci možnost zhodnotit jízdu svých favoritů na shakedownu, nachystán je i pestrý doprovodný program. Podobně jako na jaře, bude mít i tentokrát rally svou základnu v rozsáhlé servisní zóně v Janovicích nad Úhlavou.

Tomáš Kanta