Do finále se dostává jediný seriál v terénních motocyklových soutěžích crosscountry v západních Čechách - JBR cup 2009. Minulý víkend se jel již pátý závod ve Strážovicích u Pačejova, který se ale původně měl jet v nedalekých Milčicích.

,,V úterý před závodem se konalo místní šetření se zástupci životního prostředí a trať byla shledána jako vyhovující a šetrná k přírodě. Ale ve tři odpoledne mi z Horažďovic volali, že trať vede přes nějaký bioprostor a závod je zrušen. Večer jsme sedli a padlo rozhodnutí – Strážovice. Měli jsme na přípravu cca 68 hodin. Končili jsme s přípravou v pátek ve 20. 30 hodin a stmívá se ve 21.15 hodin. Měli jsme tedy rezervu ještě 45 minut,,ale byli jsme, jak se říká, na šrot, jak řekl jeden příznivec: „Vy už můžete pořádat mistrovství světa,“ řekl ředitel závodu Jan Benda.

Trať ve Strážovicích měla punc brutálního močálu z jarního závodu, a tak se někteří již přihlášení jezdci nedostavili. Tvrdé jádro hardendura však již tradičně naplnilo závodní depo, a tak se na start v jednotlivých kategoriích postavilo přes devadesát jezdců.

,,Pro mě je potěšující skutečnost, že v kategorii pitbike a YUKI+ se objevily nové mladé tváře, a například deváté místo nejmladšího závodníka Ládi Hosnedla z Pačejova na dt 80 je fantastické a je velkou nadějí do budoucna. Jinak jezdecká úroveň stoupá i v ostatních kategoriích, a tak si velké množství diváků odnášelo, myslím, skvělý sportovní zážitek,“ sdělil Benda.

Novinkou ve Strážovicích bylo vyhlášení kategorie ,,D - veterán nad 40 let“. Tito jezdci mají stále co ukázat, a tak je velkým úspěchem třetí místo známého klatovského závodníka Feruse, který se vtěsnal po tuhém boji mezi tři závodníky z Bíliny.

JBR cup čeká nyní cca tříměsíční přestávka. Většina jezdců bude absolvovat závody klasického endura jak u nás, tak v zahraničí a závěr JBR cupu se uskuteční až v listopadu. Podzim bývá v tomto sportovním odvětví tradičně nabitý. O všech akcích budou čtenáři Klatovského deníku tradičně informováni.

Výsledky:

Pořadí kategorie A - licence:
1. Matějka Jan, 2. Bezděk Radek, 3. Zeman Jan.

Pořadí kategorie B - hobby:
1. Berkovec Miloslav, 2. Krechovský Radim, 3. Václav Lísa.

Pořadí kategorie C:
1. Pavelec Lukáš, 2.Wudy Lukáš, 3. Kubec Sten.

Pořadí kategorie D:
1. Květoslav Sedláček, 2. Pavel Nusko, 3. František Ferus.

FOTOGALERII NAJDETE ZDE>>