Po červnové olympiádě dětí a mládeže v Brně, kde získal jednu medaili v cross-county horských kol a tři zlaté a jednu bronzovou medaili na dráze, se stal v červenci v Hodkovicích nad Mohelkou ve své kategorii mistrem ČR v silničním závodě a v Brně mistrem ČR v cross-country horských kol a v eliminátoru. Nejčerstvějším a nejcennějším jeho úspěchem je bronzová medaile z mistrovství Evropy horských kol mládeže, které se konalo minulý týden v rakouském Grazu.

„V Grazu se evropský šampionát konal asi už posedmé, ale příští rok by se měl přesunout do Itálie. Závodilo se od pondělí do pátku, každý den se jely jiné disciplíny. Mistrem Evropy se stal ten, kdo nasbíral v součtu všech disciplín nejvíce bodů,“ představil závod Fiala, který na ME startoval poprvé minulý rok, kdy skončil v U15 na desátém místě. „Letos jsem byl o rok starší, někteří soupeři přešli do vyšší kategorie, a tak jsem před závodem tiše doufal, že by mi to mohlo vyjít na stupně vítězů. A vyšlo to. Je to pro mě neuvěřitelný úspěch, jsem maximálně spokojený,“ neskrýval své štěstí mladý cyklista.

Cesta k bronzové medaili vedla přes sprint družstev, štafetu družstev, kombinaci technických disciplín a cross-country s handicapy, tzv. maraton a klasické cross-country. „Sprint družstev slouží víceméně jen k tomu, aby se rozdělila startovní čísla pro štafetu, která se jela druhý den a ve které jsme dojeli třetí. Družstva jsou tříčlenná – dva kluci a jedna holka. Já byl v týmu Czech Republik 1 společně se Štěpánem Krulou a Anetou Novotnou,“ byl Fiala spokojen s výsledkem první ostré disciplíny, který podpořil hned další den výborným výsledkem v kombinaci. „Dopoledne jsme absolvovali různá stanoviště, kde jsme předváděli, jak jsme na tom technicky. Přeskakovaly se různé překážky, jezdilo se po úzkých trámcích a podobně. Za každou chybu byla patnáctisekundová penalizace do odpoledního cross-country. Já udělal jednu chybu, takže jsem startoval ve druhé vlně. Největší soupeři startovali až za mnou a závod jsem dokázal vyhrát,“ popsal český reprezentant třetí závodní den.

Čtvrtou disciplínou byl tzv. maraton. „Závod byl dlouhý asi jen 13 km, ale byl hodně náročný. První polovina se jela skoro pořád do kopce a druhá zase z kopce. V maratonu jsem byl devátý,“ řekl k nejdelšímu závodu na mistrovství Fiala, který poslední den šampionát zakončil desátým místem v klasickém cross-country. „Na tento závod dlouho nezapomenu. Asi 100 m před cílem jsem chtěl předjet jezdce na deváté příčce, ale měl jsem pád, zničil jsem přední kolo a do cíle jsem musel doběhnout. Byl jsem celý odřený a v cíli jsem se pak zhroutil. Štěstí bylo v tom, že se to stalo těsně před cílem, jinak bych měl po závodě,“ zavzpomínal na nepříjemnou zkušenost Fiala.

Mistrem Evropy v U15 se stal Ital Solenne Gioele. Druhý skončil jeho krajan Agostinacchio Filippo. Druhý nejlepší Čech byl na 28. místě Štěpán Krula.

TITULY MISTRA ČR

Evropské medaili předcházely kovy z domácího šampionátu horských kol, který se jel koncem července v Brně. Fiala tam získal dva tituly mistra ČR, když první den vyhrál eliminátor, což je kontaktní vyřazovací sprint čtveřic, a druhý den přidal zlato v cross-country, kde za sebou nechal svého největšího soupeře Matěje Stránského z Ivar CS Author Teamu. Závody MČR byly v obou disciplínách zároveň finále Českého poháru. V něm ale kvůli nemoci musel Fiala jeden závod vynechat, a proto se v celkovém pořadí ČP na stupně vítězů nedostal.

V první polovině července si Fiala odskočil na mistrovství ČR na silnici, kde si vedl také náramně. „První disciplínou byla časovka jednotlivců, kde jsem dojel druhý za Matějem Stránským, který taky na silničním šampionátu startoval. Další disciplínou byla časovka dvojic, kde jsme vytvořili tým s Matějem. Rychlejší než my byla jen jedna dvojice a bylo z toho druhé stříbro. Mistrovství zakončil závod na 50 km s hromadným startem. Asi 10 km před cílem jsme se ještě s asi pěti dalšími jezdci oddělili od pelotonu a mezi námi se pak rozhodovalo v cílovém sprintu, kde jsem všechny porazil. Byl jsem maximálně spokojený, protože takový úspěch jsem na silnici nečekal,“ řekl specialista na horská kola a cyklokros.

Nyní má Fiala se svým táborským týmem před sebou novou cyklokrosovou sezonu, která začne ve druhé polovině září a do které vstoupí poprvé v kategorii kadetů (jezdci ročníků 2002 a 2003).

Železný hasič ve Strážově 2017
PODÍVEJTE SE: Nejrychlejší byl Roman Kohout