Na pětidenním šampionátu se představili jezdci kategorii U15 a U17. Českou republiku reprezentovaly v každé kategorii dva týmy složené ze dvou chlapců a jedné dívky. Matyáš startoval společně s Davidem Šulcem a Zuzanou Kadlecovou v týmu Česká republika A v kategorii U15.

„Každý den se jela jiná soutěž a celkové pořadí se určilo součtem bodů. První den se jel sprint družstev, jízda trvala necelé dvě a tři čtvrtě minuty. Ten jsme vyhráli a měli tak druhý den v týmové štafetě výhodné startovní číslo jedna. Ve štafetě jsme skončili čtvrtí, což byl taky velký úspěch," byl s týmovými soutěžemi spokojen Matyáš. A měl být rozhodně proč. Vždyť v U15 startovalo 60 týmů ze 22 států Evropy.

Třetí den byla na programu kombinace. „Dopoledne bylo zaměřené na techniku. Plnili jsme různé úkoly, například přeskakování klád, zvedání lahví ze země a pokládání nebo skákání mezi plášti. Za jejich nesplnění se udělovaly trestné body, jeden bod znamenal ztrátu 15 s v odpoledním závodě cross-country. Ti, co neudělali žádnou chybu, startovali první, ostatní za nimi s časovými odstupy podle počtu dopoledních zaváhání. Já jsem to bohužel pokazil a udělal šest chyb, takže jsem do závodu vyrazil minutu a půl po prvním. Nakonec jsem to ještě dotáhl na 23. místo," mrzely Matyáše zaváhání v dovednostní soutěži.

Předposlední den absolvovali jezdci tzv. maraton dlouhý 12,7 km. „Byl to jeden velký okruh, kde se víceméně první polovina jela jenom do kopce a druhá z kopce. Tam jsem dojel patnáctý," řekl mladý klatovský cyklista a hned doplnil i výsledek posledního závodu: „Na závěr se jelo klasické cross-country. Jely se stejně jako v kombinaci dvě kola, jedno měřilo necelé čtyři kilometry. Bylo to hodně náročné, hodně strmých kopců a prudkých sjezdů. V závodě jsem skončil osmý, což byl můj největší úspěch. Celkově mě to posunulo na 10. místo."

TĚŠÍ SE NA PŘÍŠTÍ ROK

V soutěži družstev se mohl Matyáš radovat dokonce z místa třetího. Jeho výborné výsledky jsou umocněny ještě faktem, že z jezdců, kteří startovali v kategorii U15 prvním rokem, byl nejlepší. „Pokud se příští rok na mistrovství nominuji, chtěl bych dosáhnout ještě na vyšší příčky. Starší jezdci odejdou do vyšší kategorie, takže by to mohlo vyjít. Udělám pro to maximum," myslí Matyáš už na příští sezonu. Pokud by se mu podařilo dosáhnout na stupeň nejvyšší, čekal by na něj kromě medaile ještě dres mistra Evropy.

A jak hodnotil klatovský jezdec šampionát celkově? „Jsem hrozně moc spokojený. Nasbíral jsem na mistrovství hodně zkušeností a jsem moc vděčný, že jsem tam mohl vůbec být. Atmosféra mistrovství byla pro mě něco nového a zajímavého. Už se těším na příští rok," věří v účast na příštím ME Matyáš, který nyní „odloží" horské kolo a vrhne se do cyklokrosařské sezony, která se rozjede koncem září.