Ten den totiž startoval závod s názvem Craft 1000 Miles Adventure. Do cíle ve slovenské Nové Sedlici dojela 14. července a s tím, co všechno na dlouhé cestě zažila, se Martina svěřila Deníku.

Co je to vlastně za závod?

Jde o to jakkoliv zdolat určenou trasu. Startovalo se z Hranic u Aše, kdy jsme nejdřív jeli „dotknout se" nejzápadnější hranice, a cíl byl až na samém východním konci Slovenska. V Čechách se jelo převážně po severní hranici.

Kdo závod a trasu vymyslel?

Hlavním pořadatelem je Jan Kopka, který sám jezdí extrémní maratony na horském kole. Má projetou Austrálii, Aljašku nebo závod z Kanady do Mexika. Má už bohaté zkušenosti, a tak chtěl něco uspořádat i v Čechách. Letošní závod byl již druhým ročníkem, vloni se ale jelo ze Slovenska do Čech.

Kolik vás startovalo a kolik dojelo do cíle?

Honza (Kopka – pozn. autorky) předpovídal, že do cíle se dostane tak třetina. Moc jsem mu nevěřila, ale vyjelo kolem sto dvaceti lidí a dojelo tak třicet. Jeden člověk to dokonce došel pěšky, což si myslím, že je úžasný výkon.

Je trasa dlouhá opravdu 1000 mil?

Bylo to o něco víc. Oficiálně to bylo 1714 kilometrů, což vychází asi na 1100 mil. Ale když si člověk zajede párkrát pořídit si jídlo, vodu nebo hledá nocleh, tak si najede něco navíc.V cíli jsem měla na tachometru 1815 kilometrů.

Celý rozhovor si přečtete v pondělním vydání Klatovského deníku.