Zopakoval umístění

„Tomáš tak zopakoval loňské třetí místo. Letos je jeho úspěch o to výraznější, protože hrál ve vyšší věkové kategorii, ve které bude moci, na rozdíl od většiny jeho letošních soupeřů, bojovat i v příštím roce," pochválil naději klatovského šachu Karel Nováček ze Šachklubu TJ Sokol Klatovy.

Mladý klatovský šachista začal republikový přebor, do kterého se probojovalo nejlepších 24 hráčů z České republiky, vítězstvími v prvních dvou kolech. Po remíze ve 3. kole přišla jediná porážka s pozdějším mistrem republiky Jiřím Liškou z Nového Boru. Po výhře v 6. a v 7. kole čekal klatovského borce první nasazený Jan Vykouk z Mostu, se kterým se Hurdzan rozešel po napínavém boji smírně, aby hned v následujícím kole ve velice pěkné partii pokořil jednoho z největších favoritů – Jana Miesbauera z Písku a dotáhl se tak na průběžné dělené 1. místo. V posledním kole zkušenou hrou nedal šanci plzeňskému Martinu Simetovi a čekal, jak si se svými soupeři poradí další kandidáti na republikový titul. Ti však neponechali nic náhodě, potvrdili roli favoritů, což vedlo k situaci, kdy první tři hráči získali 7 bodů a až pomocné hodnocení rozhodlo o tom, že ze zlata se radoval novoborský Jiří Liška před mosteckým Janem Vykoukem.

Bronzová medaile znamená pro Tomáše Hurdzana postup na mistrovství Evropské unie, kde bude obhajovat stříbro z loňského roku.

Dívky se neztratily

Další želízko v ohni měly Klatovy v kategorii dívek do 16 let, kde Jitka Jánská patřila mezi největší favoritky na zisk jedné z medailí.
„Přestože bojovala jako lvice a sehrála několik velmi pěkných partií, na nejvyšší příčky to tentokrát nestačilo. Pět bodů z devíti partií znamenalo zisk nepopulární bramborové medaile. O posun na medailové pozice bude moci Jitka usilovat i příští rok, protože stejně jako Tomáš, zůstává ve své nynější věkové kategorii," uvedl Nováček.

Z ostatních zástupců klatovské šachové školy stojí za zmínku velmi pěkné 7. místo Maryam Kouchy v kategorii dívek do 14 let, příjemně překvapila i třináctá Natálie Schwarzová v kategorii dívek do 12 let. V doprovodném Open B turnaji do posledního kola o medaile bojovala Martina Kocandová, která nakonec obsadila 7. místo.