Závěrečný, čtvrtý, závod českého mistrovství v kyokushin karate se konal poslední listopadovou sobotu v Sokolově. V závodě nechyběli v barvách plzeňského klubu Narama ani mladí karatisté z Klatov Jan Novotný, Matouš Novotný, Martin Hamák, Václav Mach, Manuel Demel a Alex Hofman. Marek Novotný závěrečné klání mistrovství ČR kvůli nemoci neabsolvoval.
„Kyokushin karate je nejtvrdší styl karate. Bojuje se klasicky na tatami, ale závodníci nemají chrániče na ruce, mají jen chrániče na holeně. Jsou povoleny kopy na stehna, na tělo i na hlavu, techniky koleny a techniky lokty na tělo. Nesmí se jen údery rukou na hlavu," popsal základní znaky kyokushin karate trenér klatovských karatistů Tomáš Zazvonil.


Závody byly otevřené i pro karatisty z cizích zemí, takže se v Sokolově objevili i borci z Polska, Slovenska nebo Ruska.


Nejpočetněji byli klatovští karatisté zastoupeni v kategorii dětí 6 – 8 let do 25 kg a byli pořádně vidět. Alex Hofman skončil na druhém místě, hned za ním byl Jan Novotný a čtvrté místo vybojoval Martin Hamák. Čtvrté místo patřilo Hamákovi i v celkovém pořadí MČR, zatímco prvně dva jmenovaní si pořadí prohodili – 2. Novotný, 3. Hofman. Tyto výsledky jsou o to cennější, že všem jmenovaným je teprve pět let a Novotný a Hamák váží 20 kg každý.


Mezi mladšími žáky do 40 kg Klatovští v Sokolově dominovali, když zvítězil Manuel Demel před Václavem Machem. Demel se stal ve své kategorii mistrem republiky, Mach získal celkově bronzovou medaili.


Marek Novotný sice v Sokolově pro nemoc nestartoval, ale výsledky v předchozích třech závodech mu zajistily v MČR stříbrnou medaili mezi staršími žáky do 40 kg.
Nejtěžší konkurenci měl v kategorii mladších žáků do 33 kg Matouš Novotný, v jehož kategorii startovalo vždy přes 20 karatistů. Na medailové pozice sice nedosáhl, ale nasbírané zkušenosti z MČR zúročil o týden později v otevřeném turnaji Narama Open v Plzni, kde vyhrál v kategorii do 30 kg.


NARAMA OPEN


„Narama Open je otevřený turnaj v kumite, kterého se účastní závodníci různých bojových stylů – karate, kickbox, taekwondo, box apod. Boj má ujednocená pravidla, aby nebyl žádný ze stylů ve výhodě," přiblížil domácí turnaj plzeňského klubu Zazvonil.


V kategorii do 25 kg prohrál Martin Hamák v zápase o první místo těsně o bod a skončil druhý. Jan Novotný obsadil čtvrté místo.
Marek Novotný v kategorii do 38 kg prohrál zápas o bod v prodloužení a neumístil se, stejně jako Václav Mach v otevřené váhové kategorii nad 42 kg, který měl ale soupeře až o 10 kg těžší. Těsně pod stupni vítězů skončil v této kategorii Manuel Demel.


Pěkně zápasil v otevřené váhové kategorii nad 65 kg dorostenec Nikola Demel, který byl ve své kategorii nejlehčí, ale na vítězství to nestačilo.
Narama pokračuje v Klatovech i v novém roce, od 5. ledna karatisté trénují v pondělí od 18 (první skupina) a od 19 hodin (od 15 let) a ve čtvrtek od 19 resp. 20 hodin v tělocvičně klatovského gymnázia.