a trati pod Lipenskou přehradou, trati, která patří mezi nejtěžší české slalomové tratě, se konaly poslední dva závody Českého poháru seniorů v letošní sezoně. V sobotu se pohárový závod hodnotil jako mistrovství České republiky seniorů a v neděli jako mistrovství České republiky v kategorii do 23 let. Karolína po bronzové medaili ve finále Světového poháru v Augsburgu již dopředu avizovala, že chce na českém šampionátu seniorek zlato. A z Lipna si odvezla dvě zlata a dva tituly mistryně republiky – seniorů i do 23 let. Sušický klub si navíc připsal i ještě jeden nečekaný úspěch – jedno ze sušických družstev se radovalo z bronzové medaile.

Šampionát seniorů

V sobotu ráno byla zima a deštivo. Karolína se šla rozjezdit mimořádně až chvilku před startem kvalifikace. Tu sice vyhrála o téměř šest vteřin, ale stěžovala si, že byla v cíli úplně vyřízená. Přípravu na finálovou jízdu již nepodcenila. Motivace byla veliká. Vítěz v každé kategorii získává k titulu mistr ČR také právo startovat ve všech závodech Českého poháru následujícího roku se „zlatým" startovním číslem.

„ Když bylo na startu finále posledních pár holek, zeptala jsem se z legrace Kačky Kudějové, která vyhrála letošní nominaci do českého seniorského týmu, jestli mi to dneska nechce nechat. Ona se usmála a odpověděla: „No to tedy ne, ty už jsi zlaté číslo jednou měla a já ještě ne. To číslo ti zadarmo nenechám." Zasmály jsme se a věděly jsme, že to bude boj. Než jsem se rozjela do fotobuňky, řekla jsem si, že musím hlavně pořádně dýchat. Voda na Lipně je typická velkými vlnami a když člověk dýchá nepravidelně, tak rychle vytuhne. Jelo se mi dobře, všechno celkem vycházelo. V půlce trati jsem zaslechla komentátora, který říkal, že by mi na výhru mohlo stačit zopakování času z kvalifikace.To mě ještě čekala ta nejtěžší část, Váňův skok, a já se hecla a v duchu si řekla, že do cíle je to už jen pár desítek sekund a že když tak můžu umřít až tam. Bylo super jet jako poslední, protože jsem nemusela čekat a nervovat se koukáním na to, jak jedou ostatní holky. Po projetí cíle jsem hned na tabuli viděla, že jsem jela ještě o dvě vteřiny rychleji než v kvalifikaci. Zase mě přijelo podpořit hodně kamarádů a rodina. Měla jsem velkou radost, že oni měli radost. A taky, mám na příští sezonu to zlaté číslo," popsala závod Galušková.

Závod družstev

Karolíninou zlatou medailí v sobotu pro sušické závodníky úspěch nekončil. V odpoledních hodinách se konal závod tříčlenných družstev. Na start mistrovství republiky se postavila také dvě sušická družstva. V prvním startovali Karolína Galušková, Jindřich Beneš a Filip Taišl, druhé družstvo jelo ve složení Vladislav Galuška, Jan Potužák a Martina Benešová.

„ Brali jsme týmovou soutěž jako legraci, zamotali jsme do sestavy i holky a o ambicích nikdo nemluvil. Chtěli jsme se jen svézt na pěkné vodě a pobavit se. O Karolíně jsem věděl, že stačí i klukům. Z reprezentace je zvyklá soutěže týmů rozjíždět, jela tedy jako první. Jindra vyhrál mistrovství republiky na Lipně přesně před deseti lety a v rukou mu zbylo ještě mnoho umu. Startoval jako druhý a koordinoval celý tým. Filip ještě nedávno jezdil světové soutěže za Argentinu a je srdcař. Přesto, že již moc netrénuje, když se zakousne, udrží si rychlé tempo i kdyby měl padnout. Rozjeli se a sám jsem byl překvapen, jak jim to šlo," uvedl k výkonu družstva trenér sušických vodáků Vladislav Galuška.

Družstvo KVS Sušice po průjezdu cílem vedlo a žádné jiné se přes něj nemohlo dlouhou dobu dostat. Až teprve předposlední družstvo Dukly a poslední družstvo české reprezentace sušickou smíšenou trojici předjelo. Sušičtí kajakáři si tak poté poté užívali bronzovou medaili na stupních vítězů s vítězi z USK Praha Vávrou Hradílkem, Vítkem Přindišem i Jiřím Prskavcem. Druhé sušické družstvo skončilo na jedenácté příčce.

Nedělní repete

V neděli, v závodě, který byl hodnocen jako mistrovství České republiky do 23 let, zopakovala Karolína sobotní scénář i přes to, že trať byla podstatně náročnější. Vyhrála kvalifikaci s časem 111,03 sekundy. Ve finálové jízdě zrychlila na 107,95 sekundy a tímto časem vyhrála poslední závod Českého poháru 2014 a vítězstvím získala také titul mistryně České republiky v kategorii do 23 let. Výsledkem si potvrdila nominaci na dubnové mistrovství světa do 23 let v Brazílii a stala se celkovou vítězkou českého poháru seniorů 2014.