„Ve světle současných událostí a na základě informací od Světové zdravotnické organizace se prezident MOV a předseda vlády Japonska shodli, že XXXII. letní olympijské hry musejí být přeloženy na příští rok, nejpozději na léto 2021, aby bylo zabezpečeno zdraví sportovců, všech lidí zapojených do OH a mezinárodní komunity," uvedly MOV a organizační výbor tokijských her ve společném prohlášení.

Hry, které se měly v zemi vycházejícího slunce konat od 24. července do 9. srpna i přes změnu termínu (konkrétní termín zatím není známý – pozn. autora), ponesou stále oficiální název Tokio 2020.

Ještě před konečným verdiktem o konání sportovních akcí pod vlajkou s pěti kruhy, se Deník zeptal vybraných sportovců z regionu na jejich názor. Měly by se hry uskutečnit v předem stanovém termínu? Drtivá většina respondentů odpověděla rezolutní ne. Až na jednoho.

Společný snímek finalistů. Nohejbalisté Horažďovic jsou borci v modrých dresech.
Nohejbalisté Horažďovic skončili v poháru stříbrní

Například zkušený trenér mladých klatovských basketbalistů Jindřich Svojanovský uvedl. „OH měly v dávné minulosti tu zvláštnost, že se v době jejich konání zastavily jakékoli války či boje. Bohužel, svět je dnes ve válce se zákeřným virem a nikdo nedokáže predikovat, jaká bude situace na přelomu července a srpna. Osobně nejsem v tomto směru optimista, a proto myslím, že by se hry měly odložit na příští rok“.

„Vzhledem k současné situaci, která se dotkla celého světa, určitě ne. Na olympiádě mají být přece ti nejlepší sportovci. A to, co se aktuálně ve všech koutech světa děje, by ovlivnilo účast diváků i samotných sportovců,“ říkala Yvetta Chmelová, členka amatérského klubu PS Křeč Mochtín v malé kopané.

„Určitě ne. A myslím, že ani není třeba vysvětlovat proč,“ sdělil Deníku Jiří Klouda, jeden z trenérů florbalového oddílu Sport Club Klatovy. „Jsem proti tomu, aby se hry konaly v řádném termínu,“ přidal se třeba Miroslav Vrhel, bývalý fotbalista Sušice, který hraje fotbal v Německu a patří mezi tolik probírané pendlery.

Ilustrační foto.
Posádka záchranky je v karanténě, dostala se do styku s infikovaným

Jediným tázaným sportovcem, který měl opačný názor než ostatní, byl klatovský závodník v Ice Cross Downhillu Václav Kosnar. „V Japonsku jsem v únoru byl závodit. Lidi musíte něčím zabavit. Holt by se udělaly koridory pro sportovce bez přímého kontaktu s místními, pokud by to bylo třeba. Lidé potřebují rozptýlení a ne jen vidět, jak se třeba Itálie dusí,“ vysvětlil Kosnar svůj postoj.

Před rozhodnutím jsme se ptali: Měly by se Olympijské hry v Tokiu konat v řádném termínu?

ANO – Václav Kosnar (Ice Cross Downhill)

NE – Yvetta Chmelová (malá kopaná), Karel Nováček (šachy, stolní tenis), Lukáš Zahradník (stolní tenis), Jan Hořký, Martin Klán, Jiří Klouda, Jan Polomis (všichni florbal), Milan Janoušek (tenis), Luboš Chmel (box), Jindřich Svojanovský (basketbal), Michal Lukeš, Miroslav Vrhel, Jaroslav Urbánek, Tadeáš Přibáň, Martin Kalný, Richard Mařík, Jaromír Mysliveček (všichni fotbal).